Barbara Turk Pravašica: Domoljublje se ne uči, nego prima majčinim mlijekom

Barbara Turk
Barbara Turk Pravašica iz Peklenice

Protekle je subote u zagrebačkoj Dubravi svečano otvoren Park Žarka Manjkase – Crvenkape, HOS-ovca koji je poginuo 10. studenog 1991. braneći  Vukovar, a samo otkrivanje spomen ploče obilježilo je privođenje HOS-vaca u kojoj je glavnu ulogu odigrala jedna Međimurka, rodom iz Peklenice.

Kako saznajemo, riječ je o dvadesetjednogodišnjoj studentici Barbari Turk. Barbara dolazi iz ekstremne desničarske obitelji koja je sudjelovala, između ostalog, u izgradnji spomen obilježja hrvatskim braniteljima i žrtvama komunističkih progona i likvidacija poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata župe Vratišinec.

Barbara Turk je u subotu sa svojim prijateljima HOS-ovcima došla na otkrivanje spomen ploče spomenutom hrvatskom branitelju te je zbog natpisa „KOMU SMETA POZDRAV ‘ZA DOM SPREMNI’ NA CRVENKAPINOM SPOMENIKU?“, kojeg je ponosno držala, privedena u policiju gdje joj je natpis oduzet s obrazloženjem da je isticala neprimjerenu parolu.

-Željela sam odati poštovanje našem poginulom HOS-vcu, ali uz to sam došla na ideju da pokušamo upozoriti na nepravdu što zakidaju mrtvog branitelja za znakovlje svoje postrojbe koju je ponosno isticao na svojoj crvenoj beretki. Tako je nastao ovaj natpis. U policiji si je neki nadređeni malo dao oduška na meni, kada je shvatio da sam Međimurka. Ironično me pitao tko me naučio da sam tako žestoka jer je Međimurje poznato komunjarsko gnijezdo. Rekoh mu da se to ne uči, prima se s majčinim mlijekom. Sljedeće nam se rugao kad je vidio da smo prijatelj i ja ’96. godište s komentarom :”Što vi izvodite, pa vi ste 90-ih bili u pelenama” i naravno sve to uz podrugljivi smiješak. Rekoh mu da moja mladost ne podrazumijeva valjda da mogu dopuštati njihovo iskrivljavanje povijesti -stoji u objašnjenju na Facebook profilu međimurske desničarke.

Barbara se na društvenim mrežama predstavlja pod imenom Barbara Turk Pravašica. Trenutno živi u Zagrebu gdje pohađa  Muzičku akademiju, smjer flauta. Na Facebooku je u posljednjih nekoliko dana stekla veliku popularnost zbog privođenja te su joj podršku pružili mnogi desničari i simpatizeri HOS-a.

Čeka nas sud, ali rasturit ćemo ih sve! HOS i pozdrav ZDS jesu i uvijek će biti dio naše slavne povijesti!- istaknula je na kraju Barbara Turk.

 

FOTO: Facebook profil Barbare Turk Pravašice

 

Ostavi komentar