Jesen u našem vrtu ne mora biti otužna i tmurna jer se uglavnom sve povrće poskidalo. Naprotiv, razne kasne salate itekako mu svojim bojama mogu i dalje davati dojam života. Prije svega, to se odnosi na radič koji dolazi u više boja. Znamo za zeleni, žuti, crveni, a ima ga i prošaranog. Radi se o vrsti salate koja voli niske temperature, ali i salati koju itekako voli ljudsko tijelo. Doduše, mnogi ga izbjegavaju zbog gorkastog okusa, no to je upravo ono što ga čini tako dobrim i blagotvornim. Sve to znaju i u obitelji Beličanec iz Podturna koja ga redovito sije iz godine u godinu.
Našu sugovornicu Ljubu, koja je iz Ljubljane stigla u goste svojoj obitelji, zatekli smo u rezanju glavice izrazito tamnocrvene boje koju će poslužiti kao salatu uz ručak. Oni koji se vole poigrati bojama rado će crvene listove pomiješati sa žutim i zelenim i tako uz finu salatu dobiti i salatu privlačnu oku. Pravi pak znalci crveni radič neće pripremati samo na salatu, već će ga kuhati, pirjati, peći na grillu, praviti dekoracije i dr. (vv)