Fotografije Domovinskog rata autora Mladena Genca do 31. siječnja u Šajerici

Mladen Genc autor fotografija izložbe

Dokumentarne fotografije nastale na bojištima u Slavoniji, Lici i južnoj Dalmaciji varaždinski novinar i dragovoljac Domovinskog rata Mladen Genc objedinio je u putujuću izložbu. Izložba je lani od lipnja do prosinca predstavljena u sedam gradova od Zagorja do Dalmacije i to u Varaždinu, Kaštel Lukšiću, Kninu, Novom Marofu, Trakošćanu, Ivancu i Lepoglavi. Prvo gostovanje ove godine bilježi u Čakovcu, u izložbenom prostoru zgrade Scheier.

Marijan Kretić
Marijan Kretić

Na otvorenju izložbe o značaju fotografskih dokumentarnih zapisa iz Domovinskog rata govorio je brigadir Marijan Kretić koji je i sam posljednjih godina prikupio značajnu građu dokumenata, fotografija i drugih materijala o međimurskim dragovoljcima i suborcima. Pozvao je sve koji posjeduju dokumente iz Domovinskog rata neka ih predaju Državnih arhivima koji će ih stručno obraditi i sačuvati od uništenja i zaborava.

 

Damir Hrelja
Damir Hrelja

Postav izložbe čakovečkoj publici predstavio je je ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja koji je istakao kvalitetu  dokumentarističkog pristupa konceptu izložbe uz novinarski opis fotografija:

– U pripremi građe za izložbu Mladen Genc ustupio nam  je  na raspolaganje oko tisuću fotografija s hrvatskih bojišta. Napravljen je uži izbor fotografija za  putujuću izložbu od pedeset plakata. Ovdje u Čakovcu ih je izloženo dvadeset i devet. Posebno skrećem pozornost na fotografije  nastale na području Starog Grabovca, Gospića, Osijeka…One dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih vojnika, stradanja civila i razaranja hrvatskih naselja te kulturno-povijesne baštine.

“Mladen Genc – ratni foto zapisi”

Večer je moderirao Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Naglasio je kako je Mladen Genc također i dugogodišnji suradnik godišnjaka “Hrvatski kajkavski kolendar”. Autor je rođen u Bednji, a danas je umirovljen i živi u Varaždinu.

izlozba Mladen Genc_ratni zapisi (31)_resize
Tomo Blažeka, Marijan Kretić, Mladen Genc, Ivan Pranjić i Damir Hrelja

Otvorenju izložbe nazočili su i ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar, predstavnici Udruge HVIDRA-JUG Čakovec, Udruge dragovoljaca i veterana grada Čakovca  i Udruge veterana 34. inženjerijske bojne Čakovec.

Izložba je organizirana suradnjom Međimurske županije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Državnog  arhiva u Varaždinu koji je unutar svojih aktivnosti potaknuo u suradnji s autorom izložbe prezentaciju i prikupljanje arhivskog gradiva o Domovinskom ratu.

Čakovečka publika moći će izložbu “Mladen Genc – ratni foto zapisi” razgledati do 31. siječnja radnim danom od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati.

foto: rr

Ostavi komentar