Cjelovite žitarice su izuzetno važan dio prehrane jer nam osiguravaju neophodne hranjive tvari (prehrambena vlakna, škrob, minerale, vitamine), sastojke koji imaju antioksidativno djelovanje te fitoestrogene koji imaju veliku važnost u prvenciji različitih stanja i bolesti.
Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju „dobru liniju“, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time olakšavaju probavu.
Što su zapravo integralne ili „cjelovite“ žitarice ? Cjelovita žitarica je neobrađena žitarica sa svim svojim dijelovima: ljuskom (vanjski sloj), endospermom (srednji sloj) i klicom (unutarnji sloj).
Upravo se u ljusci žitarice nalazi najviše vlakana, minerala i vitamina od životne važnosti, koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti. U procesu obrade zrna (rafiniranjem) gube se brojne hranjive tvari.
Zašto jesti quinou?
Quinoa je drevna južnoamerička biljka koja je u posljednje vrijeme postala popularna među pobornicima zdrave prehrane diljem svijeta. Ima više proteina od nekih žitarica, a iznimno je bogata i aminokiselinama. Sadržava i kalcij, željezo, vlakna, kompleks vitamina B te fosfor i magnezij. Ne sadržava gluten pa je vrlo tražena i zbog toga. Pomaže pri zacjeljivanju tkiva, odlična je u borbi protiv glavobolje te blagotvorno djeluje na krvožilni sustav. Usporava pojavu ateroskleroze, snižava kolesterol i spriječava nastanak karcinoma dojke, a pomaže i kod borbe sa žučnim kamencima. Quinou možete jesti za doručak u kombinaciji s voćem, može poslužiti kao prilog jelu, a dodaje se i varivima te salatama i juhama.
Autor: Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani/ZZJZ Međimurske županije