7.1 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Cjelovite žitarice su važan dio prehrane: Predlažemo quinou koja ne sadrži gluten

Cjelovite žitarice su izuzetno važan dio prehrane jer nam osiguravaju neophodne hranjive tvari (prehrambena vlakna, škrob, minerale, vitamine), sastojke koji imaju antioksidativno djelovanje te fitoestrogene koji imaju veliku važnost u prvenciji različitih stanja i bolesti.

Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju „dobru liniju“, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time olakšavaju probavu.

Što su zapravo integralne ili „cjelovite“ žitarice ? Cjelovita žitarica je neobrađena žitarica sa svim svojim dijelovima: ljuskom (vanjski sloj), endospermom (srednji sloj) i klicom (unutarnji sloj).

Upravo se u ljusci žitarice nalazi najviše vlakana, minerala i vitamina od životne važnosti, koji smanjuju rizik od krvožilnih bolesti. U procesu obrade zrna (rafiniranjem) gube se brojne hranjive tvari.

Zašto jesti quinou?

Quinoa je drevna južnoamerička biljka koja je u posljednje vrijeme postala popularna među pobornicima zdrave prehrane diljem svijeta. Ima više proteina od nekih žitarica, a iznimno je bogata i aminokiselinama. Sadržava i kalcij, željezo, vlakna, kompleks vitamina B te fosfor i magnezij. Ne sadržava gluten pa je vrlo tražena i zbog toga. Pomaže pri zacjeljivanju tkiva, odlična je u borbi protiv glavobolje te blagotvorno djeluje na krvožilni sustav. Usporava pojavu ateroskleroze, snižava kolesterol i spriječava nastanak karcinoma dojke, a pomaže i kod borbe sa žučnim kamencima. Quinou možete jesti za doručak u kombinaciji s voćem, može poslužiti kao prilog jelu, a dodaje se i varivima te salatama i juhama.

Autor: Marijana Krajačić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani/ZZJZ Međimurske županije

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE