Češnjak je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik koji je ujedno iznimno ljekovit piše portal zadovoljna.hr.
Djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih puteva, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
- Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
- Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.
- Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
- Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.