Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
KOLUMNE

Zašto su Međimurci “lijevi”

29.11.2016 09:15

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Međimurje je tradicionalno sklonije lijevoj političkoj orijentaciji. Ovo je kraj s puno zaposlenih u realnom sektoru, u proizvodnji, zbog čega prirodno od politike očekuju rješenja oko poboljšanja uvjeta života u tom sektoru. I više su skloni vrijednostima koje proizlaze iz sfere rada i radne etike.

Međimurje nikada nije imalo previše zaposlenih u javnom sektoru i po tome se razlikuje od onih regija koje se velikim dijelom oslanjaju na pomoć države i gdje su zbog toga cjenjenije tzv. “državotvorne” ideologije, jer većina zaposlenih građana prihode ostvaruje od zapošljavanja u javnim službama.
Drugi paradoks Međimurja jest u tome da je ono, s jedne strane, glasački rezervoar ljevice, ali ga SDP kada dolazi na vlast uzima samo kao sigurni rezervoar glasačke mašinerije. Nikada na vlasti ne preuzima naš koncept života i rada pri kreiranju politika kao opći koncept za državu.
Pojednostavljeno, iz međimurske “žablje” perspektive - gledano odozdo prema gore - to izgleda ovako. Dobri smo za glasanje i punjenje proračuna, ali se na nas ne računa u izvršnoj vlasti. Ne doživljava nas se pogodnima za politiku, već za zarađivanje za sebe i druge.

Zbog toga na mnogim razinama i raspravama u realnom sektoru u Međimurju možete čuti prigovore da postoje dvije Hrvatske, grubo podijeljene na “sjever” i “jug”, odnosno na one koji uredno poštuju zakone, plaćaju poreze, kamo uredno zalaze i sankcioniraju razne inspekcije i treniraju strogoću. Uredno zalaze i kontroliraju pogone, lokale, a postoji i ona druga Hrvatska gdje je sve to ležernije i gdje se tolerira i gleda kroz prste poslovanje u sivoj zoni, mnogo toga što je u sjevernom dijelu Hrvatske nazamislivo.
Dakle postoje dijelovi Hrvatske gdje se siva zona poslovanja puno više tolerira nego na sjeveru. Pa, kada govorimo o utjecaju na izvršnu vlast, tada glas sa sjevera uvijek vapi za tim da se primjena zakona ujednači, a ne da se na jednom području primjenjuje strože, a na drugom blaže, jer jednakost pred zakonom ne smije uvažavati različitost mentaliteta i temperamenta.

Više puta Međimurje je s “gornjeg doma” bilo isticano kao primjer koji se mora preslikati na ostatak Hrvatske. Trebalo bi početi od jačeg utjecaja naših ljudi u političkim strankama. Da ojačaju stranke i sjednu u vladajuće fotelje potpuno pripremljeni. Onda se ne bi događalo da svoje nesnalaženje prekrivaju ideološkim prepucavanjima gdje su bili čiji tata, mama, djed ili stric.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

16.01.2017

Kotoriba

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih dog

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. p

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
20:17
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA