Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
KOLUMNE

Uspjeh koji se ne dijeli i nije uspjeh

14.11.2016 11:21

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Kakav je to uspjeh ako ga nemaš s kime podijeliti. Čak i bogatstvo ima jači i veći sjaj ako ga se dijeli s nekim. Više se ljudi tomu raduje. Jer, nije sreća vreća novca. Nisu to samo riječi iz nekoga pučkoškolskog spomenara za naivne djevojčice, ma kako banalno zvučale. Prije ili kasnije tu jednostavnu životnu istinu shvati gotovo svatko. A tko ne shvati, život provede u ogradi od prijezira, usamljen, frustriran i vječito nezadovoljan i neshvaćen.

Kao i u životu svakog pojedinca, tako se i u društvu izmjenjuju sebična i velikodušna razdoblja. Iza nas kao zajednice jest razdoblje izuzetne gramzivosti, u kojem su gramzivi pojedinci svojom gramzivošću osakatili druge, ali i sebe, jer gramzivost je razorna sila.
Da se vratimo na prvu rečenicu, da nije uspjeh ako ga nemaš s kime podijeliti. Podsjetio nas je na to Branimir Tomašić na konferenciji za novinare povodom nagrada u turizmu.

Upravo njegova firma dobitnik je jedne od značajnih nagrada u turizmu. U javnom nastupom tom prigodom Tomašić je imao potrebu dati do znanja da se uspjeh mora dijeliti sa svojim ljudima.
Prosječna primanja u njegovoj firmi debelo su iznad međimurskog, pa čak i hrvatskog, prosjeka, malo iznad 6600 kuna, uključujući i treći stup koji kao poslodavac uplaćuje djelatnicima za dane mirovine.
- Ne zarađujemo mi tako puno, nego sam kao vlasnik procijenio da je ono što zaradimo potrebno preraspodijeliti i biti orijentiran na radnike, da bismo na duge staze lakše radili. Zbog toga je kod nas fluktuacija radnika minimalna. - kazao je Tomašić.

Lijepo je čuti ovakvu javnu poruku iz usta jednog poslodavca. Nakon poruke Đure Horvata, koji je lani javno izjavio da radnička plaća treba biti tisuću eura i primjera u tom pravcu koji je dao ovu godinu, dokaz je da se uspjeh može dijeliti na sve, a ne samo sebično zadržavati za sebe. Kada se nešto dijeli, blagostanje se uvijek uvećava.
Uvjerena sam da većina naših uspješnih i imućnih poduzetnika želi živjeti okruženi zadovoljnim susjedima s kojima će rado pročavrljati, popiti kavu i koji će ih na ulici dočekati s osmjehom, a ne s prijezirom u očima.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

16.01.2017

Kotoriba

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih dog

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. p

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
18:18
-1 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

80 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA