Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
KOLUMNE

Matija Posavec ponovno je najpoželjniji partner

12.12.2016 11:32

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Političko kolo sreće stalno se okreće, a ovaj čas kazaljka se ponovno zaustavila na Matiji Posavcu. Opet bi mogao biti jezičac na političkoj vagi, da ne kažemo međimurski most za formiranje vlasti u Međimurskoj županiji. Još je pola godine do lokalnih izbora, no već su se užarile stolice oko formiranja budućih koalicija, tko će s kime.
U politici nema ljubavi, a kamoli vjernosti. U politici postoje samo interesi, pa se brzo zaboravlja tko s kime jučer nije htio. Političko jučer pati od zaborava.

Tako su Matija Posavec i njegov HNS opet poželjni HDZ-u. Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, javno je iznio HDZ-ovu političku računicu. S HNS-om i njegovim partnerima HDZ bi osvojio gotovo cijelo Međimurje, sve općine, gradove i županiju. Postoji samo jedno “ali”. Matija Posavec mora reći - da. Ponovno se našao u situaciji da mora odlučiti komu će reći “da”: SDP-u ili HDZ-u?

Čime bi se Matija Posavec mogao rukovoditi? Vjerojatno time koja će mu odluka prije i s većom vjerojatnošću omogućiti odskočnu dasku za Zagreb. Kartu preko aktiviranja saborskog mandata ima. Ali to nije to! Nije Matijin san da sjedi u saborskim klupama. Premalo je to za njega, i što nakon četiri godine? Daleko je on od političkog umirovljenja. Njegov pravi san je viša, izvršna vlast. Ako ga je sadašnji trenutak u karijeri razočarao, jer je izvršnu vlast osvojila koalicija u kojoj nije njegova stranka, Matija će uvijek kao krivudava rijeka tražiti put kako da se kroz neprohodni teren probije dalje.

Je li HDZ, koji mu se ponovno nudi za partnera, izlaz? Nije isključeno. HNS i HDZ već su bili partneri. Prema tome, HNS kao stranka sklapanjem ovoga političkog braka tu ne bi napravio presedan. Darko Horvat dao mu je i alibi, kazavši da je to bio najplodonosniji mandat za Međimurje. HDZ u ovom trenutku nema neku izražajnu osobnost koga bi ponudio za župana. Darko Horvat je saborski zastupnik, prema tome ne može, a i ne želi, biti kandidat za župana.

Matija Posavec već iza sebe ima iskustvo kako se osvajaju srca birača. Okupio je oko HNS-a širok krug partnera i HDZ-u bi odgovaralo da na krilima njegove popularnosti osvoji vlast u Županiji, a sada se s pozicije centralne vlasti mogu s njim i cjenkati. Vlast im je potrebna za uzlet u Međimurju, jer stranke kojih dugo nema u izvršnoj vlasti osipaju se i umrtvljuju. A i središnjica od njih traži rezultate.

SDP pak u ovoj situaciji pogotovo ne smije izgubiti vlast iz istih razloga, pobjednički niz im je itekako potreban, jer ni oni ne smiju biti predugo u silaznoj putanji.
Tako se Matija Posavec opet našao u političkoj orbiti jer će biti tražen i slijeva i zdesna. Ako je i bio razočaran što je rasplet ovih parlamentarnih izbora bio takav da mu nije široko otvoren put u izvršnu vlast u Zagreb, odigra li dobro nove karte, smiješi mu se nova politička prilika.
No birači uvijek važu tako da bude dobro ne samo za njega, nego i njih. A kolo sreće se brzo okreće pa silazak s vlasti često puta bude puno brži nego uspon na vlast.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

16.01.2017

Kotoriba

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih dog

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. p

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
20:14
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

82 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA