Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
18.01.2017.
Srijeda
 
 
 
KOLUMNE

Kakša hiža - takši gazda

09.01.2017 11:04

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Naše kuće puno govore o nama. Puno više nego što bismo mi htjeli da drugi znaju o nama. Ma kakvim se ogradama ograđivali, one nas više razotkrivaju nego skrivaju. Proces legalizacije u Međimurju jest iza nas.

Otkrio je nevjerojatnu sklonost Međimuraca prema zidanju i građevinama. Previše toga uloženo je u mrtve kapitale, prazne škednje, garaže, komore, koce i šupe, koji su prazni i ne oplođuju nikakav kapital, osim što nam je država skupo naplatila neznanje iz poduzetništva. A temeljna lekcija iz poduzetništva glasi: ne ulaži u ništa što ti neće donijeti povrat uloženog kapitala!
Osim što smo tratili novac na silne nepotrebne kvadrate, u budućnosti nas čeka još i porez na njih, pa ćemo još jednom ponavljati razred iz poduzetništva ili ćemo se na popravnom domisliti kako ih oploditi.

Kako svaki Međimurec obožava svoje nekretnine, jednako je uvjeren da je mjerodavan za estetski izgled svoje kuće. Da si može dati na volju izbor boje fasade, izgled stolarije, oblik kuće, te ulazne stupove na ogradi ukrasiti impozantnim lavljim glavama. Nek’ se zna s kakvim gazdom lavlje ćudi imate posla!

Vozeći se kroz naša mjesta može se vidjeti da su si pojedinci na svojim posjedima dali oduška. Od nekih boja na fasadama doslovno ćete iščašiti oči. Kao da vlasnici bezobrazno poručuju: Baš me briga za vas, ja sam tu gazda i ako hoćete prihvatite moju estetiku, ako ne, produžite dalje!
Do kraja osamdesetih Međimurjem je prevladavala moda bavarskih ili alpskih tipova kuća, jer su tu estetiku u “gepeku” iz Austrije, Njemačke ili Švicarske u Međimurje donijeli naši gastarbajteri. Tamo su zarađivali, a ovdje gradili kuće kako bi dokazali da su uspjeli izvan domovine, kada već tu nije bilo kruha za njih.

Nakon devedesetih oni koji su stekli više para nego istančane estetike, pod obavezno su gradili kuće - tajkunare. Ništa ispod 250 kvadrata ne može se smatrati pristojnim tajkunskim modelom. Obavezne su: otvorena galerija s impozantnim filmskim stubištima, poluetažama i prostorima koji služe tome da progutaju što više plina za grijanje, a pomoć u utopljavanju doma potpomaže i obvezni kamin. No i u ovom slučaju je novac zakrenuo vrat struci. Iza gradnje iz tog razdoblja neće ostati arhitektonski biseri. Samo građevinski svjedoci primitivizma jednog vremena. Nakaradne karakonđule koje će vjernije od bilo kakvih povijesnih dokumenata govoriti o vremenu siromašnog duha i “sirovinama” koje su novac uzdigle na pijedestal božanstva.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Cesta kod željezničkog kolodvora u D. Kraljevcu je opasno klizalište

17.01.2017

Donji Kraljevec

Cesta kod željezničkog kolodvora u D. Kraljevcu je opasno klizalište

Javio nam se čitatelj da nam se požali na stanje kolnika kod željezničkog kolodvora u Donjem Kraljevcu.Iako je većina prometnica očišćena nakon snijega koji je pao u petak izgleda da tako nije i u Donjem Kraljevcu, a to se vidi i na fotografiji. - Počelo je novo polugodište, djeca i studenti vlakom odlaze u školu i na fakultet, no da bi došli do željezničkog kolodvora trebaju jako paziti da ne slome noge. U Donjem Kraljevcu, na cesti koja vodi prema željezničkom kolodvoru kao da je snijeg pa

Motorne kosilice, ribolovna oprema i pumpa ukradeni iz vikendice

Motorne kosilice, ribolovna oprema i pumpa ukradeni iz vikendice

Do nas je stigla vijest o teškoj krađi.Između 20. prosinca 2016. i 15. siječnja ove godine u poljskom predjelu zvanom „Rožđe" nedaleko Donje Dubrave, nepoznati počinitelj provalio je u vikend kuću, gdje je ukrao motorne kosilice, ribolovnu opremu

Policija izvijestila: Tijekom ponedjeljka nije se dogodilo ništa

Policija izvijestila: Tijekom ponedjeljka nije se dogodilo ništa

Nesvakidašnje vijesti stižu danas u dnevnom izvješću PU međimurske.- Tijekom ponedjeljka, 16. siječnja na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirani sigurnosno interesantni događaji. Što se tiče počinjenja najučestalijih kaznenih

FOTO: Vatrogasci intervenirali zbog požara u Novom Selu Rok

FOTO: Vatrogasci intervenirali zbog požara u Novom Selu Rok

Dobili smo informaciju o požaru u Novom Selu Rok.Da je došlo do požara, nešto prije 10 sati, potvrdili su nam i u Javnoj vatrgasnoj postrojibi Čakovec. Vatrogasne ekipe su nedavno otišle na teren, pa se još ne zanju točni detalji, ali prve informac

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-2°C / -2°C
18.01.2017.
02:48
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

79 %

79 % / 80 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA