Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
KOLUMNE

Iskorjenjivanje siromaštva

31.10.2016 12:19

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

U Hrvatskoj nema većeg posla od iskorjenjivanja siromaštva. I na tome treba ustrajno i odlučno raditi. U kontinentalnom dijelu Hrvatske krajnjem siromaštvu izloženo je 20 posto stanovništva, u priobalnom 12, a u Zagrebu 5 posto. Posljedica je to centralizacije i nebrige o ravnomjernom razvoju Hrvatske, zbog čega stanovnici siromašnijih krajeva iseljavaju u bijegu od siromaštva.
Sve više slojeva društva osuđeno je na golo prosjačenje u nešto modernijem obliku, putem raznih socijalnih programa iz proračuna. Čak 15 tisuća umirovljenika u Međimurskoj županiji prima mirovinu do 2000 kuna! Kamo sreće da je svih 15 tisuća na toj gornjoj granici mizerne mirovine, ali među njima ima više od 1500 njih s mirovinom do 500 kuna, a onda se na njih nadovezuje čitav raspon umirovljenika s mirovinama od 500 do 2000 kuna. Nitko od njih samostalno s tim iznosima ne može dostojno živjeti u starosti, a ni pomišljati za ulazak u dom umirovljenika.

Brojni roditelji međimurskih školaraca bez pomoći Županije, općina i gradova teško bi najesen slali djecu u škole da nije besplatnih udžbenika i prijevoza. Socijalne potrebe i zahtjevi za raznim vidovima potpora da se popravi kvaliteta života građanima sve će više pritiskati općinske, gradske i županijske proračune. Istina je da je sasvim u redu da se oni sve više bave ljudskim problemima i podizanjem kvalitete života svojih građana.
Ali zar će oni koji upravljaju državnom svesti svoje građane samo na status socijalnih ovisnika?
Zar ćemo postati država socijalnih ovisnika i izvoznika stručne, mlade radne snage. Kakav je to koncept države? Nedopustiv ako mene pitate.
Tako se građanima ne vraća dostojanstvo! Komu je privlačna takva zemlja? Kao da oni rijetki i izabrani koji žive u mjehuru privilegija i dobrih primanja ne shvaćaju da je glavni razlog bijega građana iz zemlje upravo to što kvalitetan život građana nikada nije bio prioritet ni jedne dosadašnje garniture vlasti.

I opet se priča ponavlja: olakšice se kroje u korist onih s većim primanjima i zaštićenima u javnom sektoru, kao da ljudi koji stvaraju prihode u realnom sektoru ne postoje. A među njima su zaposleni s minimalnim i najnižim primanjima. Oni su najviše trpjeli u krizi, a sada će, po svemu sudeći, ostati prikraćeni i nakon nje. Kao da im vlast cinično poručuje: Mi ćemo uživati ovdje, a vi na drugom svijetu!!! Samo što vlast nije Bog i nema pravo na taj način suditi.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

16.01.2017

Kotoriba

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih dog

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. p

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
18:20
-1 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

80 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA