Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
16.01.2017.
Ponedjeljak
 
 
 
KOLUMNE

Bandić nam je poslao kravu s teletom

05.12.2016 10:14

Božena Malekoci-Oletić

Piše: Božena Malekoci-Oletić

Kakva su to vremena došla da nam iz grada na selo šalju kravu s teletom. Ništa od toga bolje ne oslikava sjaj i bijedu Hrvatske. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Međimurje je na dar poslao kravu Lisu i tele Šarka.
Stavit ćemo sa strane okolnosti ovog dara, da su krava i tele namijenjeni Centru Rudolfa Steinera, kako bi gospođa krava iz Zagreba proizvela organske sastojke za Preparat 500 za poboljšanje tla. Krava i tele došli su u Međimurje malo preko poznanstva Dijane Posavec s gradonačelnikom Bandićem iz jedne njegove izborne kampanje za predsjednika. No, šalu na stranu, ostaje činjenica da zagrebački gradonačelnik može troškariti za razne potrebe izvan svoga grada čiji je gradonačelnik, diljem države, pa i izvan njezinih granica, jer mu izdašni proračun to omogućuje.

Krava s teletom u Međimurje - to je slika Hrvatske, njezine regionalne nejednakosti. Zagreb ovih dana treba usvojiti proračun koji je težak preko 7 milijardi kuna. To je više nego svi lokalni proračuni ostatka Hrvatske zajedno. U Zagrebu živi 800.000 stanovnika, a u ostatku Hrvatske 3,2 milijuna.

Zagreb će uvijek imati više, on je glavni grad, gospodarski, politički kulturni i znanstveni centar Hrvatske. Uvijek će tamo prihodi biti najveći. Ali od osamostaljenja Hrvatske ne postoji suvisla regionalna politika kako bi se ujednačio razvoj Hrvatske. Posljedica toga jest veliko osiromašenje i iseljavanje na periferiji. Ogromne su razlike u standardu i pristupu obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim sadržajima ostatka Hrvatske u odnosu na Zagreb. Tako međimurske plaće za 1600 kuna zaostaju za onima prosječnima u Hrvatskoj, a taj prosjek opet podiže Zagreb.

Službene statistike nema, ali sindikati na nacionalnoj razini tvrde da svaki tjedan 1000 radnika napusti Hrvatsku. Sada kada je gospodarstvo počelo rasti s radnom snagom dogodit će se ono što se dogodilo s mesom. Probrano i lošije kvalitete uvozimo, a kvalitetno domaće izvozimo.
Iz uvoza će nam svaki radnik biti dobrodošao i naši će ga poduzetnici, ako budu željeli odraditi ugovorene poslove, morati platiti, a s domaćima su se dugo igrali skrivača kada je došao dan isplate plaća. Poduzetnici se tog razdoblja sramotne gospodarske povijesti Hrvatskoj srame i onih poduzetnika koji su im okaljali cijelu branšu odriču, tvrdeći da takvi nisu dostojni naziva poduzetnika.

No, eto, sada bi nam krava Lisa i njezino tele Šarko, poslani iz Zagreba, trebali pomoći da proizvodimo još kvalitetniju hranu, za “beli Zagreb grad” i bijeli svijet. Ali tko će raditi kada mladi iz Međimurja nedjeljom navečer putuju za Graz, Munchen i brojne druge gradove na zapadu Europe.

KOLUMNE
Dejan Zrna

Dejan Zrna

209 članaka

Josip Šimunko

Josip Šimunko

198 članaka

Jožek radnik

Jožek radnik

246 članaka

Stjepan Mesarić

Stjepan Mesarić

78 članaka

Tomislav Novak

Tomislav Novak

12 članaka

 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

16.01.2017

Kotoriba

Tuga u Kotoribi: U 104. godini preminuo Mijo Golubić

U 104. godini života u miru sa Gospodinom, okrijepljen svetim sakramentima u svome domu okružen svojom obitelji preminuo je najstariji Kotoripčanin Mijo Golubić.Gospodina Miju pamtit će uvijek po njegovoj dobroti, blagosti i ponajprije po njegovoj vjeri.  Sprovodni obredi i sveta misa zadušnica su bili u nedjelju 15. siječnja u 15:00 sati. Župnik Marinko Prstec na stranicama Općine Kotoriba napisao je vrlo lijepo sjećanje na Miju. Izvor i foto: kotoriba.hr

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

FOTO: Ambijent crkve pun pogodak za dječju predstavu Betlehem

Hladno vrijeme i klizavi kolnici i nogostupi nisu spriječili brojne poklonike kazališta da dođu u crkvu sv. Nikole biskupa u Čakovcu i daju potporu školarcima i malim glumcima koji su na originalan način dočarali neiscrpnu tematiku betlehemskih dog

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Novac stiže za tri projekta tradicijske glazbe iz Međimurja

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je rezultate natječaja za potporu glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva u području tradicijske glazbe za 2017. godinu.Prijavljeno je ukupno 75 projekata, a rok za prijave bio je od 14. studenoga do 12. p

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Cvijetom mimoze za borbu protiv raka vrata maternice

Ovu subotu će se na Trgu Republike u Čakovcu prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti vezani uz borbu protiv raka vrata maternice.U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora "Vita“ zajedno

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-7°C / 1°C
16.01.2017.
18:17
-1 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

80 %

76 % / 86 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA