4°C / 12°C
Čakovec
17.04.2014.
Četvrtak
 
 
NASLOVNICA
SAKRILO SE PROLJEĆE

Zima pokazala zube

17.04.2014

Nema zime dok ne zapuše sjeverac – narodna je uzrečica koja se u prošlim vremenima često spominjala. Ovih dana to se potvrđuje naletima vjetra i gotovo zimskim uvjetima, iako je proljeće. Na sreću, temperature su iznad nule pa nema smrzavanja cvjetova na voćkama. Na slici: zimski uvjeti u Čakovcu, ovaj put bez snijega.

 

Čitatelj fotografirao palo stablo! Je li sigurna šetnja parkom u ČK-u?

Jutros smo od čitatelja primili fotografiju srušenog stabla u čakovečkom parku. Kontaktirajući Zdravka Abramovića, voditelja hortikulture u ČAKOM-u, koji je u tom trenutku bio na terenu upravo zbog srušenog stabla, saznali smo kako se radi o poljskom jasenu veličine 25-30 metara.Stablo je pri padu oštetilo još tri drveta, točnije javora, od kojih je jedno teško stradalo.Poljski jasen je pao zbog truleži i nije jedino bolesno stablo u parku. Ipak, Abramović nam nije znao točno reći kada će stablo biti uklonjeno jer je svaka intervencija takve vrste u parku koji ima status zaštićenog spomenika "komplicirana".Ono što nam iz ČAKOM-a sa sigurnošću mogu reći jest da će palo stablo dočekati Uskrs tamo gdje je i palo.Dvije babe, kilavo dijeteIpak, postavlja se pitanje koliko je sigurno kročiti parkom u kojem se trula stabla godinama ne uklanjaju iako prijete kako građanima šetačima, djeci koja se tamo redovito igraju, srednjoškolcima koji svakodnevno njime prolaze na putu do škola, tako i ostalim, zdravim, stablima u parku.Zdravko Abramović sam nam je otkrio kako je javne ustanove već nekoliko puta upozoravao na trulež "palog jasena" i na činjenicu da stablo ima tendenciju da padne. Očito nitko nije reagirao.Glavni je problem u tome što parkom Zrinski, koji je od 1975. zaštićeni spomenik parkovske arhitekture, upravlja Javno poduzeće Međimurska Priroda čiji je osnivač Međimurska županija, dok je zemljište parka u vlasništvu Grada Čakovca.Tako imamo situaciju Dvije babe, kilavo dijete u kojoj je svako rješavanje bilo kakvog problema sporo, komplicirano i upitno. Te čak i na jednostavno pitanje 'kada će se otkloniti srušeno stablo' nadležne službe ne mogu dati odgovor.

Košarkašica Radosti Laura Bašek pozvana u reprezentaciju Hrvatske

Po prvi puta jedna međimurska košarkašica pozvana je u neku od hrvatskih reprezentativnih selekcija U skladu sa usvojenim programom i kalendarom natjecanja, ženska kadetska i mlađe kadetska reprezentacija Hrvatske provodi pripreme u Velikoj, a među pozvanim igračicama je i članica ŽKK Radost Ivanovec Laura Bašek (2000. godište) kao najbolja igračica regije i šire. Po prvi puta je tako jedna međimurska košarkašica pozvana u neku od hrvatskih reprezentativnih selekcija. Sa njom je u reprezentaciji i trenerica Dejana Balog.- Velika je čast za klub, a smatramo isto i za Grad Čakovec, odnosno cijelo Međimurje, ali i nada da će na ovim prostorima košarka napredovati što ove djevojke kroz trenerske i igračke sposobnosti dokazuju, jačajući znanje u reprezentaciji uz iskusne i priznate trenere, poručili su iz kluba.

NAJNOVIJE

Djeca pribislavskih KUD-ovaca i vatrogasaca ukrasila park općine

U Pribislavcu je održana kreativna Uskršnja radionica na inicijativu aktivistice i idejne začetnice Elene Gudlin. U radionici su sudjelovala djeca KUD-a "Kaštel Pribislavec" i djeca DVD-a Pribislavec. Nakon Božićne radionice  koju su uspješno organizirali u utorak i srijedu, 15 .i 16 .travnja 2014. godine u Pribislavcu je održana kreativna Uskršnja  radionica na  inicijativu aktivistice i idejne začetnice  Elene  Gudlin. Radionica je to u kojoj su se djeca KUD-a „Kaštel Pribislavec“ te djeca DVD-a Pribislavec primila posla i osmislili,  te izradili ukrase  za kićenje  općinskog parka ispred vijećnice. Svojom marljivošću i kreativnim idejama kroz smijeh i radost sami su osmislili i oslikali  ukrase. Sve  je  bilo prepuno dječjeg smijeha, zečeva i  jaja , a našlo se tu i pokoje obojeno lice. Rukovodstvo   DVD-a  Pribislavec na čelu sa Goranom Pomor  i KUD-a „Kaštel Pribislavec“ i voditeljicom dječjeg  folklora Alenkom  Oreški  za završetak radionice pripremili  su  za marljivu dječicu grickalice i sokove. Pod budnim  okom voditelja radionice  Elene Gudlin, Gorana Pomor, Aleksandre Oreški i Alenke Oreški djeca  su  svoje  ideje pretočili u prekrasne  Uskršnje  ukrase.  Po završetku radionice  djeca  KUD-a „Kaštel Pribislavec“ i DVD-a  Pribislavec  su zajedničkim  snagama prionuli  na posao  i ukrasili park   ispred općine izrađenim ukrasima  na  kreativnoj  radionici . U tome su  im   u pomoć priskočili   načelnica Višnja Ivačić te župnik Tomislav Kos koji su također  svojim obolom utkali dio sebe  u  uspješno odrađenu radionicu. Vrijedno je spomenuti da  su  sve troškove  koji su nastali   za izradu  ukrasa uz  općinu, pokrili  DVD Pribislavec i KUD „Kaštel Pribislavec“ iz svojih redovnih  dotacija. Ideja je da  se ubuduće na  takve i slične radionice  uključe i  ostala djeca iz   mjesta i  djeca udruga  koje djeluju u općini. Ovim putem svi učesnici radionice mještanima Pribislavca, a i Međimurja žele Sretan i blagoslovljen  Uskrs.

Klupice za pivo i vino

Nogometni navijači NK Hodošan dosjetili su se jadu i za svoje piće uredili klupice odnosno držače uz ogradu. Na taj način više boce s vodom, pivom ili vinom više ne trebaju držati rukama, već mogu slobodno navijati i mahati rukama, dok je pijača na sigurnom, a ne pod nogama.

U lipnju u Čakovec dolazi 1400 mladih vatrogasaca

Danas je u Čakovcu održana sjenica Povjerenstva za natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj je odlučeno da će se 27. i 8. lipnja u Čakovcu održati XI. Državno natjecanje vatrogasne mladeži. Očekuje se dolazak oko 1400 natjecatelja, sudaca i mentora. Za sve natjecatelje su Međimurska županija i Vatrogasna zajednica Međimurske županije spremni osigurati povoljan smještaj u hotelima i učeničkom domu, te prehranu od strane poduzeća EKOM Čakovec. Natjecanja će se održati na stadionu SRC Mladost Čakovec. O tome su govorili Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži HVZ, Mario Medved, predsjednik VZ Međimurske županije i Sandra Herman, zamjenica Međimurskog župana, Ivan Krištofić, zapovjednik i Dragutin Trupković, zapovjednik i tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Dobro došli svi na akcije Plivanjem do svjetlosti i Noć bazena 2014

Po prvi puta ove se godine organizira još jedan projekat nazvan “Noć bazena 2014.” koji je pokrenut s ciljem popularizacije plivanja kao sporta i zdrave tjelesne rekreacije. Osim Čakovca, koji u toj noći (25/26. travnja) provodi akciju humanitarnog plivanja, u projekat je uključeno još šest gradova: Varaždin, Koprivnica, Vinkovci, Zadar, Slavonski Brod i Sisak. Osmi puta zaredom će se na Gradskim bazenim “Marija Ružić” Čakovec održati humanitarni projekt “Plivanjem do svjetlosti”. Donacije prikupljene akcijom ove su godine namijenjene Knjižnici i čitaonici “Čakovec” za proširenje kutka za slijepe i slabovidne osobe (nabava CD playera Plexstar) te udruzi slijepih Međimurske županij za nabavku Tomboy uređaja. U planu je i tiskanje turističkog vodiča Čakovca na brajici. Akcija traje 24 sata, i započinje u petak 25. travnja u 17 sati te završava u subotu 26. travnja u 17 sati. Redovne kotizacije su 50,00 kn, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kuna. Organizator akcije “Lions club” Čakovec poziva sve sportaše, rekreativce i ljude dobre volje da se priključe ovoj akciji koja ima prije svega humanitarnu notu. Očekuje se i dolazak osoba iz javno-društvenog života grada Čakovca i Međimurske županije, ali i iz drugih gradova Hrvatske.U Noć bazena uključeno sedam hrvatskih gradovaPo prvi puta ove se godine u istoj noći organizira još jedan projekat nazvan “Noć bazena 2014.” koji je pokrenut s ciljem popularizacije plivanja kao sporta i zdrave tjelesne rekreacije. Osim Čakovca, koji u toj noći provodi akciju humanitarnog plivanja, u projekat su se uključili i gradovi Varaždin, Koprivnica, Vinkovci, Zadar, Slavonski Brod i Sisak.U Koprivnici na gradskim bazenim “Cerine” bit će organizirana demonstracija tehnika plivanja, a gostovat će i članovi Kluba sinkroniziranog plivanja “Medvešćak”. U sklopu akcije organizirat će se i natjecanje “Plivanjem do zravlja”. Gradki bazeni Varaždin također su pripremili niz zanimljivih aktivnosti. Za najmlađe će biti organiziran vodeni vrtić, škola plivanja, aqua gimnastika i aerobik, zatim programi u suradnji s plivačkim klubom “Barok” i vaterpolo klubom “Garestin”. Crveni križ će demonstrirati akciju spašavanja u bazenu, a također će se organizirati i humanitarna akcija pod nazivom “Humanitarno plivanje za dječji osmijeh”. Prikupljena sredstva namijenja su dječjem odjelu kirurgije Opće bolnice u Varaždinu. Visina kotizacije za ovu humanitarnu akciju ista je kao i u Čakovcu.Projekte su na današnjoj konferenciji za medije predstavili Miodrag Novosel, direktor Gradskih bazena “Marija Ružić” Čakovec, Gordan Vrbanec, predsjednik  Lions kluba “Zrinski” Čakovec, Goran Sikavica, voditelj Gradskih bazena “Cerine” u Koprivnici i Mladen Putar, ravnatelj Gradskih bazena Varaždin. Press konferencijom je moderirala Darja Vidović, koja je zadužena na promociju i marketinške akcije vezane uz navedene projekte.

Župan Posavec povodom Uskrsa primio predstavnike Udruga

Uskrs je vrijeme nade, buđenja i novog početka, ali i zahvaljivanja za sve ono dobro što je učinjeno u prošlosti ili se planira u budućnosti. Upravo je to bio razlog posjete predstavnika udruga osoba s invaliditetom županu Međimurske županije Matiji Posavcu, koji se održao u četvrtak. Kako su tom prigodom istaknuli, u posljednje vrijeme odnos Županije prema njihovim udrugama mijenja se u pozitivnom smislu. Osim više novca koje dobivaju za projekte, kako su rekli, mnogo im znači i verbalna podrška koju im iskazuje župan i njegovi zamjenici, stoji u priopćenju MŽ-a. Upravo zato, odlučili su povodom Uskrsa županu predati simbolične darove nastale na nekoj od njihovih radionica.Župan Posavec, zahvaljujući se na darovima i čestitajući Uskrs nazočnima, istaknuo je da su za sve udruge koje svojim projektima direktno podižu kvalitetu života građana, rješavaju probleme koje pojedine grupe imaju u svakodnevnom životu ili pak njeguju tradiciju u Županiji uvijek vrata otvorena. Doduše, naš posao nije da osmišljavamo aktivnosti, rekao je Posavec, već da podupiremo konkretne aktivnosti te koordiniramo rad svih. Stoga, svi projekti za koje stručne službe procijene da pomažu ili poboljšavaju život u zajednici, od nas će dobiti moralnu ali i financijsku podršku.Nakon darivanja, župan se sa predstavnicima Udruga zadržao u kraćem razgovoru.

Zima pokazala zube

Nema zime dok ne zapuše sjeverac – narodna je uzrečica koja se u prošlim vremenima često spominjala. Ovih dana to se potvrđuje naletima vjetra i gotovo zimskim uvjetima, iako je proljeće. Na sreću, temperature su iznad nule pa nema smrzavanja cvjetova na voćkama. Na slici: zimski uvjeti u Čakovcu, ovaj put bez snijega.

 
 
GALERIJE

Sportske igre mladih u Čakovcu

Čakovec u cvijeću

Dan zdravog osmijeha

Fašnik u Čakovcu

 

17.04.2014

Pribislavec

Djeca pribislavskih KUD-ovaca i vatrogasaca ukrasila park općine

U Pribislavcu je održana kreativna Uskršnja radionica na inicijativu aktivistice i idejne začetnice Elene Gudlin. U radionici su sudjelovala djeca KUD-a "Kaštel Pribislavec" i djeca DVD-a Pribislavec. Nakon Božićne radionice  koju su uspješno organizirali u utorak i srijedu, 15 .i 16 .travnja 2014. godine u Pribislavcu je održana kreativna Uskršnja  radionica na  inicijativu aktivistice i idejne začetnice  Elene  Gudlin. Radionica je to u kojoj su se djeca KUD-a „Kaštel Pribislavec“ te djeca DVD-a Pribislavec primila posla i osmislili,  te izradili ukrase  za kićenje  općinskog parka ispred vijećnice. Svojom marljivošću i kreativnim idejama kroz smijeh i radost sami su osmislili i oslikali  ukrase. Sve  je  bilo prepuno dječjeg smijeha, zečeva i  jaja , a našlo se tu i pokoje obojeno lice. Rukovodstvo   DVD-a  Pribislavec na čelu sa Goranom Pomor  i KUD-a „Kaštel Pribislavec“ i voditeljicom dječjeg  folklora Alenkom  Oreški  za završetak radionice pripremili  su  za marljivu dječicu grickalice i sokove. Pod budnim  okom voditelja radionice  Elene Gudlin, Gorana Pomor, Aleksandre Oreški i Alenke Oreški djeca  su  svoje  ideje pretočili u prekrasne  Uskršnje  ukrase.  Po završetku radionice  djeca  KUD-a „Kaštel Pribislavec“ i DVD-a  Pribislavec  su zajedničkim  snagama prionuli  na posao  i ukrasili park   ispred općine izrađenim ukrasima  na  kreativnoj  radionici . U tome su  im   u pomoć priskočili   načelnica Višnja Ivačić te župnik Tomislav Kos koji su također  svojim obolom utkali dio sebe  u  uspješno odrađenu radionicu. Vrijedno je spomenuti da  su  sve troškove  koji su nastali   za izradu  ukrasa uz  općinu, pokrili  DVD Pribislavec i KUD „Kaštel Pribislavec“ iz svojih redovnih  dotacija. Ideja je da  se ubuduće na  takve i slične radionice  uključe i  ostala djeca iz   mjesta i  djeca udruga  koje djeluju u općini. Ovim putem svi učesnici radionice mještanima Pribislavca, a i Međimurja žele Sretan i blagoslovljen  Uskrs.

Klupice za pivo i vino

Nogometni navijači NK Hodošan dosjetili su se jadu i za svoje piće uredili klupice odnosno držače uz ogradu. Na taj način više boce s vodom, pivom ili vinom više ne trebaju držati rukama, već mogu slobodno navijati i mahati rukama, dok je pijača na sigurnom, a ne pod nogama.

U lipnju u Čakovec dolazi 1400 mladih vatrogasaca

Danas je u Čakovcu održana sjenica Povjerenstva za natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj je odlučeno da će se 27. i 8. lipnja u Čakovcu održati XI. Državno natjecanje vatrogasne mladeži. Očekuje se dolazak oko 1400 natjecatelja, sudaca i mentora. Za sve natjecatelje su Međimurska županija i Vatrogasna zajednica Međimurske županije spremni osigurati povoljan smještaj u hotelima i učeničkom domu, te prehranu od strane poduzeća EKOM Čakovec. Natjecanja će se održati na stadionu SRC Mladost Čakovec. O tome su govorili Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži HVZ, Mario Medved, predsjednik VZ Međimurske županije i Sandra Herman, zamjenica Međimurskog župana, Ivan Krištofić, zapovjednik i Dragutin Trupković, zapovjednik i tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Župan Posavec povodom Uskrsa primio predstavnike Udruga

Uskrs je vrijeme nade, buđenja i novog početka, ali i zahvaljivanja za sve ono dobro što je učinjeno u prošlosti ili se planira u budućnosti. Upravo je to bio razlog posjete predstavnika udruga osoba s invaliditetom županu Međimurske županije Matiji Posavcu, koji se održao u četvrtak. Kako su tom prigodom istaknuli, u posljednje vrijeme odnos Županije prema njihovim udrugama mijenja se u pozitivnom smislu. Osim više novca koje dobivaju za projekte, kako su rekli, mnogo im znači i verbalna podrška koju im iskazuje župan i njegovi zamjenici, stoji u priopćenju MŽ-a. Upravo zato, odlučili su povodom Uskrsa županu predati simbolične darove nastale na nekoj od njihovih radionica.Župan Posavec, zahvaljujući se na darovima i čestitajući Uskrs nazočnima, istaknuo je da su za sve udruge koje svojim projektima direktno podižu kvalitetu života građana, rješavaju probleme koje pojedine grupe imaju u svakodnevnom životu ili pak njeguju tradiciju u Županiji uvijek vrata otvorena. Doduše, naš posao nije da osmišljavamo aktivnosti, rekao je Posavec, već da podupiremo konkretne aktivnosti te koordiniramo rad svih. Stoga, svi projekti za koje stručne službe procijene da pomažu ili poboljšavaju život u zajednici, od nas će dobiti moralnu ali i financijsku podršku.Nakon darivanja, župan se sa predstavnicima Udruga zadržao u kraćem razgovoru.

 
 

17.04.2014

Veliki je četvrtak i kraj korizme

Danas je Veliki četvrtak, kršćanski spomendan Isusove posljednje večere i ujedno posljednji dan Korizme. Prijepodne se u Varaždinskoj katedrali slavi Misa posvete ulja koju će skupa s biskupom Josipom Mrzljakom suslaviti svi župnici Varaždinske biskupije. Navečer se u župnim crkvama slavi Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno ili Uskrsno trodnevlje, te se na otajstven način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.Pod svetom misom obnavlja se čin pranja nogu, čime se obnavlja Isusovo pranje nogu svojim apostolima. Dok se pjeca Slava, na svim crkvama zvone sva zvona. Kada pjesma završi zvona se gase (vežu) i ne oglašavaju se do Slave na Veliku subotu.

I obrtnici će plaćati PDV za izdani, a ne naplaćeni račun

Kraj tekuće godine i početak nove, donijet će nove nevolje obrtnicima. Naime, s prvim danom sljedeće godine i oni će PDV morati plaćati za svaki izdani, a ne kao do sada, za svaki naplaćeni račun. Ova je izmjena Zakona već trebala stupiti na snagu, no odlučeno je da će 2014. godina biti prijelazno razdoblje tijekom kojeg se obrtnici trebaju pripremiti za novi način plaćanja obaveza. Kako se prijelazno razdoblje bliži kraju, ministarstvo financija je u javnu raspravu pustilo teze za izmjene zakona o PDV koji se dodatno usklađuje s EU regulativom, piše novilist. Glavni novitet do kojeg dolazi prilikom usklađivanja je taj što će porezni obveznici koji su mogli obračun PDV-a obaviti na primljene, tj. naplaćene naknade za  isporučena dobra i obavljene radove, ostati bez te mogućnosti.  Resorno ministarstvo, uviđa da bi zbog teške gospodarske situacije promjene u načinu obračuna PDV-a mogle obrtnicima donijeti probleme te će im se za poslove koje ugovore i isporuče do kraja ove godine omogućiti plaćanje PDV-a u obračunskom razdoblju kada naplate PDV.

Reding odgovara zašto kupovinu internetom plaćamo skuplje od ostalih

Na pitanje kako Komisija može zaštititi hrvatske potrošače i omogućiti im ravnopravan status kod kupnje na internetu koje je Komisiji uputio Tonino Picula, stigao je odgovor potpredsjednica EK-a Viviane Reding Iz ureda Tonina Picule priopćeno je da konačno stigao odgovor na pitanje koje je Europskoj komisiji Picula uputio još ove veljače, a koje se tiče planova dodatne zaštite hrvatskih potrošača i omogućavanja ravnopravnog statusa pri online kupovini, na koje hrvatski potrošači imaju pravo od pristupanja EU. Naime, hrvatski potrošači još uvijek neke usluge plaćaju skuplje od odtalih potrošača iz EU. Tako, unatoč prisutnom porastu i poboljšanju zaštite online kupovine od pristupa EU-u, za hrvatske potrošače još uvijek postoje problemi pri kupnji od nekih prodavača, najčešće onih iz Velike Britanije. Visoki troškovi kupovine i kupci koji još uvijek ne osjećaju sigurnost Srž problema leži u tome da se Hrvatsku još uvijek ne prepoznaje kao članicu EU-a. Takvo stanje za domaće potrošače dodatno povećava ionako visoke troškove dostave, zbog čega se Picula i obratio Komisiji. Picula upozorava na statistike koje pokazuju da se internetom u Hrvatskoj koristi 64% ljudi, od kojih većina već sada kupuje internetom tijekom boravka na internetu duljega od 15 sati tjedno, ali tek 31% tih potrošača se pri takvoj kupovini osjeća se sigurno. U svom odgovoru na Reding je iznijela detaljne planove ističući da će se prava potrošača ojačati zahvaljujući Direktivi o pravima potrošača (CRD), koja na snagu stupa ovoga ljeta. Kako ističe Reding najveći bi pomaci od 13. lipnja trebali biti vezani uz pravo na transparentne informacije. Povećanje transparentnosti i olakšanje prekogranične trgovine Ovom bi se Direktivom osim povećane transparentnosti trebala olakšati i prekogranična trgovina, poručuje Reding, te dodaje da će ove godine Komisija „provesti niz aktivnosti u nekim državama članicama, uključujući Hrvatsku, kako bi potrošači povećali svijest o svojim pravima“. Probleme previsokih tarifa u prekograničnim isporukama Komisija se nada riješiti mjerama predloženim u nedavno donesenom „Planu za ostvarenje jedinstvenog tržišta za dostavu paketa“. „Te mjere uključuju povećanje transparentnosti u odnosu na tarife isporuke različitih pružatelja usluga na tržištu tako što će prikaz ponude na internetskim stranicama prodavatelja biti jasniji, te će se olakšati upotreba internetskih alata za usporedbe“, stoji u odgovoru potpredsjednice Reding. Uz to Komisija je izdala i dodatne upute uz Direktivu o uslugama, čime je dodatno objasnila zabranu diskriminacije primatelja usluga na temelju nacionalnosti ili boravišta. Također, Reding napominje da je Komisija predstavila detaljne planove kojima je cilj osigurati da primjena zakonodavstva u području zaštite potrošača bude prilagođena digitalnom dobu, piše net.hr.

The Economist je Hrvatsku svrstao među top 10 najgorih ekonomija

Prema britanskom The Ekonomistu Hrvatska je trenutno jedna od najgorih svjetskih ekonomija - bolna je to krtika s kojom se ne slaže ministar Linić navodeći da Svjetska banka, MMF i EU hvale provedene reforme Da se Hrvatska nalazi u izuzetno lošoj ekonomskoj situaciji pokazala su i posljednja istraživanja britanskog The Economista prema kojima smo se na listi zemalja s najgorom ekonomijom u 2014. godini smjestili u visokih top 10. Ova se informacija još uvijek nije našla u tiskanom obliku časopisa, ali je, kako navodi Indeks.hr, osvanula na Twitter profilu Roberta Alana Warda, glavnog urednika „Intelligence Unita“, konzultantskog odjela The Economista. Na pitanje zašto se i kako Hrvatska našla tako visoko na ljestvici najgorih, uz bok Cipara, Ukrajine, Portorika, Libije, Srednjefričke Republike, Venecuele, Gvineje, Argentine i Barbadosa, Ward je na svom Twitter profilu dao sljedeći odgovor: „Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost, vanjski dug, krediti, slaba konkurentnost koči rast. Oporavak od 2015. godine“. Dok nas jedni kude, ministar Linić tvrdi da nas drugi hvale Ministar financija Slavko Linić trenutno sudjeluje na proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a koja se održava u SAD-u, a prema njegovim izjavama tamo su svi puni hvale  za našu zemlju i njenu ekonomiju. Uz to, Linić naglašava da su Svjetska Banka, Međunarodni monetarni fond i Europska unija prepoznali Vladin projekt predstečajnih nagodbi, te da samo „neodgovorni“ pojedinci u Hrvatskoj koče velike uspjehe. Ministar je iz SAD-a poručio da su i Svjetska banka i MMF zadovoljni reformama koje provodi Vlada. Činjenica je da su nam reforme prijeko potrebne i oko toga se slažu i domaći i strani ekonomski stručnjaci, no očito je da se strani analitičari ne slažu sa silnim hvalama koje navodi ministar Linić, pa se postavlja pitanje radi li o stvarnosti ili (samo)hvalama.  

 
 

15.04.2014

16 iznenađujućih činjenica koje niste znali o ovim popularnim pjesmama

Aretha Franklin nije bila prva koja je pjevala Respect“, „Jeremy“ je nastao prema novinskom članku, a „I Shot The Sheriff“ govori protiv kontracepcije. Svijet poznatih i slavnih pjevača i hitova kojima su se popeli na top liste prepun je raznih previranja, bizarnosti i nadasve zanimljivih činjenica koje o hitovima poput „Rock Your Body“, „I Don't Want To Miss A Thing“, „F*** You“, „Born In The U.S.A.“, „Smells Like Teen Spirit“ ili „Sweet Child o'Mine“ zasigurno niste znali, zato zavirite i pogledajte o čemu se radi, a usput možete pogledati i poslušati hitove o kojima je riječ.Pharrell je "Rock Your Body" Justina Timberlakea izvorno napisao za Michaela JacksonaJedna od najboljih pjesama Timberlakeovog debitantskog solo albuma „Justified“, u originalu je bila namijenjena Michaelu Jacksonu. „Rock Your Body“ koji su napisali Pharrell Williams i The Neptunes trebala je biti dio posljednjeg Jacksonovog albuma „Invincible“. Međutim, Jacksonovi menadžeri u konačnici su pjesmu odbili, pa je ona završila u rukama beat-boxera Timberlakea čija je karijera strelovito napredovala albumom „Justified“, koji je u SAD-u prodan u više od 3,5 milijuna primjeraka. Aerosmithov „I Don't Want To Miss A Thing“ u stvari je napisan za Celine DionFilm „Armageddon“ iz 1998. Godine zasigurno bi zvučao mnogo drugačije da se na njemu nije našla i Aerosmithova 'power' balada „I Don't Whant to Miss a Thing“, pogotovo da se spomenuta balada našla u rukama umjetnice kojoj je namijenjena – Celine Dion. Kako je jedna od uloga u filmu dopala kći Liv, Aerosmithovog pjevača Stevena Tylera, od benda se očekivalo da za soundtrack filma napiše pjesmu. No, bendu je osim vremena ponestajalo i ideja pa posegnuli za pjesmom koju je Diane Warren napisala za Dion. „I Don't Whant to Miss a Thing“ ubrzo se našla na prvom mjestu Billboardove ljestvice, nakon čega je nominirana i za Oscara time postajući jedan od najvećih hitova Aerosmitha. Kurt Cobain je veliki Nirvanin hit „Smells Like Teen Spirit“ slučajno nazvao prema deodoranu za tinejdžericeNirvanin hit „Smells Like Teen Spirit“ pojavio se u eri grungea i zauvijek promijenio glazbenu scenu. Međutim, pjesma poprima novo značenje kada shvatite da je njen naslov bio potpuna slučajnost, a veze je imao s dezodoransom za tinejdžerice. Katherine Hanna, vodeća vokalistica Bikini Killa (prijateljica iz benda tadašnje Cobainove djevojke), na zid njegove sobe naškrabala je ovu rečenicu kao šalu o tome da Kurt miriši poput ženskog dezodoransa „Teen Spirit“. Cobain, zamjenivši šalu za rečenicu koja izražava bunt, pretvorio ju je u naziv pjesme time pomažući album „Nevermind“ koji je prodan u više od 30 miliona primjeraka diljem svijeta. „Jeremy“ Pearl Jama nastala je kao produkt novinskog članka o samoubojstvu srednjoškolca Za svoj debitantski album „Ten“, Pearl Jam je ravno iz novina izvukao priču kako bi stvorili jednu od svojih najpoznatijih „Jeremy“. „Ed Vedder je čitao novine kada smo počinjali stvarati pjesmu“, u dokumentarcu „Pearl Jam Twenty“ snimljenom 2011. godine rekao je basist Jeff Ament. Novinski članak prema kojem je nastala pjesma bio je o šesnaestogodišnjem Jeremyju Wadeu, koji se upucao pred svojim školskim kolegama. Pjesma je dovela i do stvaranja kontroverznog videa , što je utjecalo na to da „Ten“ dospije na 22. mjesto top lista s dosegnutih preko 10 miliona prodanih kopija. „I Love Rock 'N Roll“ koja je proslavila Joan Jett je obradaJoan Jett i The Blackhearts nadaleko su poznati po njihovom hitu „I Love Rock 'N Roll“. Ali, ta pjesma je obrada engleskog benda Arrows. „I Love Rock 'N Roll“ u izvedbi Joan dugo je vremena bila na prvom mjestu Billboardove ljestvice, a časopis Rolling Stone proglasio ju je i jednom najboljih 500 pjesama svih vremena, te su je obradili svi, od Britney Spears do Miley Cyrusa. Joan Jett je ovu pjesmu zasigurno proslavila, no bez obzira na to koliko ljudi mislilo da ona pripada njoj, pjesma je prvo pripadala The Arrowsima. Pjesma „Angel“ Sarah McLachlan govori o ovisnosti o heroinuIako je pjesma „Angel“ koju pjeva Saraj McLachlan predivna, ona skriva i tamno značenje. U intervjuu za , McLachlan je rekla da joj je kao inspiracija za pjesmu „Angel“ poslužilo saznanje o tome koliko je svjetskom glazbenom industrijom raširena ovisnost o heroinu i što su sve njeni kolege glazbenici zbog toga prolazili. „Nikada nisam konzumirala heroin“, rekla je McLachlan, „ali sam učinila puno stvari da to izbjegnem.“. „Angel“ je postao jednim od njenih najvećih hitova, pomoću kojeg je dobrotvorna organizacija ASPCA uspjela prikupiti oko 30 milijuna dolara. Will Smith je pjesmu „Gettin' Jiggy Wit It“ napisao u suradnji sa Nas-om„Gettin' Jiggy Wit It“ jedna je od najzabavnijih i najšmješnijih pjesama Willa Smitha. Međutim, on nije njen jedini tvorac, već ovaj hit za suautora ima jednog od najozbiljnijih hip-hop umjetnika, Nas-a. „Jiggy“ je Smitha ponovo uspio istaknuti u glazbenoj industriji, te je singl „u stilu velikog Willija“ bio prodan u više od 6 milijuna primjeraka. Osim toga, pomoću ove je pjesme Will Smith uspio osvojiti i svoj četvrti Grammy. Što se tiče Nas-a, on je autor nekih od najcjenjenijih pjesama iz žanra hip-hopa, no „Gettin' Jiggy Wit It“ nije mu uspjela pomoći da nakon 18 nominacija konačno osvoji Grammyja. Naizgled patriotska pjesma Brucea Springsteena „Born In The U.S.A.“ u stvari je anti američka himna o Vijetnamskom ratuZa mnoge je amerikance jedna od najomiljenijih pjesama koju povezuju sa Danom nezavisnosti (4. srpnja) Springsteenova „Born In The U.S.A.“, zapravo je anti američka balada u kojoj Springsteen izražava svoju ljutnju prema tome kako se SAD odnosi prema veteranima Vijetnamskog rata. U intervjuu za časopis Rolling Stone Springsteen je naglasio da je potrebno razmišljati o mnogima koji tokom tog rata poginuli, te o svima onima koje je u tom periodu SAD besramno iskorištavao. Pjesmu su mnogi pogrešno protumačili, a Springsteen je čak rekao predsjedniku Reganu da je prestane koristiti kao ne službenu patriotsku himnu tijekom svoje predizborne kampanje 1984. godine. Međutim, njena popularnost (bilo da je pogrešno protumačena ili ne) pomogla je da singl „Born In The U.S.A.“ postane multiplatinasti album koji je prodan u više od 15 milijuna primjeraka. Prince je tekstopisac koji stoji iza hita Shinead O'Connor „Nothing Compares 2U“ „Nothing Compares 2U“ je vjerojatno najveći hit Shinead O'Connor, no tu je pjesmu napisao Prince. O'Connor je pjesmu pretvorila u globalnu senzaciju, ali nakon što je pjesma izašla više nikada nije vidjela Princea. „Nismo se baš pronašli“, izjavila je O'Connor u jednom intervjuu, dodajući da je to „najbolje ostaviti u prošlosti“. Ova je balada zajedno da veoma jednostavnim, no pamtljivim spotom postigla platinasta izdanja i proslavila Sinead O'Connor. „Since U Been Gone“ Kelly Clarkson prethodno je bila odbijena od P!nk, a zamalo je u ruke dopala i Hillary DuffPrije nego je dopala u ruke Kelly Clarkson pjesma „Since U Been Gone“ zamalo je dopala dvije veoma različite glazbenice. Tvorci ovog hita, Max Martin i 'Dr. Luke' Gottwald za Blender su rekli da je pjesma bila namijenjena za P!nk, ali ju je ona odbila. Također, pjesmu je zamalo dobila i Hillary Duff, ali ona nije bila u stanju pogoditi sve njene note. Tako ova pjesma nije bila snimljena sve dok se nije umiješao producent Clive Davis koji ju je ponudio Clarkson. „Iskreno, mislim da Max nije ni znao tko je Kelly. On živi u Švedskoj i nije pratio show 'American Idol'“, rekao je Gottwald. „Since U Been Gone“ Kelly je pomogao da se dokaže kao pop zvijezda, a pjesma je s interneta skinuta više od 2,6 milijuna puta. Otis Redding pjevao je „Respect“ prije Arethe FlanklinPjesma „Respect“ po kojoj se pamti Aretha Frankiln, jedna je od najboljih pjesama koje osnažuju žene, no nju je prije Arethe pjevao muški izvođač Otis Redding. Iako je ova pjesma ranije bila izvođena od Reddinga, jednom kad je se Franklin dokopala, i ton i samo značenje pjesme su se promijenili. „Ovo je ujedno postala i jako važna pjesma za žene“, za Cleveland.com je rekla Lauren Onkey, generalna producentica American Music Mastersa. „Naravno, kada Aretha Franklin pjeva o poštovanju kod kuće to zvuči mnogo drugačije nego kada o tome pjeva Otis Redding.“ „Respect“ je postao Arethin hit broj 1., a stvar se smjestila i na peto mjesto popisa 500 najboljih pjesama svih vremena časopisa Rolling Stone. „F*** You“ koji pjeva Cee Lo Green napisao je Bruno MarsBruno Mars je tvorac mnogih hitova, no onaj koji bi u njegovom repertoaru svakako mogao iznenaditi jest „F*** You“ koji pjeva Cee Lo. Prema EW-u, ta je pjesma proizvod etape snimanja na kojem su spomenuti umjetnici sudjelovali, pri čemu je Mars dao temelje za pjesmu, a Cee Lo je proizveo NSFW refren. „Kada mi je Bruno prvi puta otpjevao 'F*** You', još uvijek nismo bili sigurni hoće li cijela stvar uopće funkcionirati“, rekao je Cee Lo. Pjesma je postala ogroman hit, a tijekom 2011. godine dosegla je sedmo mjesto na Billvoardovoj ljestvici. Guns N' Roses pjesmu „Sweet Child o'Mine“ napisali su u pet minuta„Sweet Child o'Mine“ s debitantskog albuma „Apetite For Destruction“ Guns N' Rosesa veliki je rock hit koji je uvelike bio proizvod zafrkancije benda. „Bio je to zanimljiv uzorak“, za Rolling Stone je rekao Slash, dodajući da nije mislio da će se to pretvoriti u pjesmu. No, kao da to nije dovoljno, tu je i činjenica da je glavni vokal benda Axl Rose tekst za ovu pjesmu napisao u roku pet minuta nakon što je iz susjedne sobe čuo zvuke gitare. „Sweet Child o'Mine“ kroz 24 je tjedna izvirila na samo prvo mjesto glazbenih ljestvica, što i nije tako loše kada se u obzir uzme da je nastala u par minuta. Pjesma „I Shot The Sheriff“ Boba Marleyja govori o kontracepcijiKada bi netko pokušao odgonetnuti o čemu govori pjesma „I Shot The Sheriff“ Boba Marleya, malo tko bi došao do zaključka da se radi o kontracepciji. No, upravo je to skriveno značenje ove pjesme. Marley je bio protivnik kontracepcije, smatrajući je svetogrđem, pa mu se nije dopadao doktor koji je njegovoj djevojci prepisao kontracepcijske pilule. Doktor je kasnije postao šerifom, a „I Shot The Sheriff“ pomogla je Marleyju da njegov album „Legend“ bude prodan u više od 10 milijuna primjeraka. Romantična balada „Every Breath You Take“ u izvedbi Policea, uopće nije romantična – ona govori o prismotri i nadzoruVeliki hit Policea, „Every Breath You Take“ je balada romantičnog prizvuka koja obrađuje teme prismotre, nadzora i kontrole. U trenu kada ju je pjevač Sting napisao, nosio se sa ljubomorom i opsesijom koja je proizlazila iz raspada njegova tadašnjeg braka. „Ja mislim da je pjesma veoma, veoma zlokobna“, BBC-u je rekao Sting. No unatoč njenom pravom značenju, mnogo ljudi još uvijek je uvjereno da se radi o klasičnoj ljubavnoj baladi, koja se pokazala Stingovom najprofitabilnijom, koja mu još uvijek godišnje donosi zaradu od 730,000 dolara. Mnogi hitovi Britney Spears bili su namijenjeni drugima, od njih odbijeni ili napisani od drugih autoraKako bi zvučala pjesma „Baby Hit Me One More Time“ u izvedbi TLC-a, ili pak „I'm A Slave 4 U“ u izvedbi Janet Jackson? Bi li Rihanna i Lady Gaga bile popularne kao što jesu da su „Umbrella“ i „Telephone“ umjesto njima u ruke dopali Britney Spears? Sve navedeno moglo se dogoditi kada se u obzir uzme koliko je njenih hitova bilo odbijeno od strane drugih izvođača. BusinessInsider navodi da su TLC i Janet Jackson oboje odbili pjevati pjesme koje su Britney na kraju proslavile, dok je ona odbila pjesme „Umrella“ i „Telephone“ kojima su drugi stekli svjetsku slavu.    

Kafić uveo uslugu "neću ništa" i naplaćuje ju 4 kune

Podgorički je kafić došao na genijalnu ideju kojom su stali na kraj gostima koji samo sjede i ne naručuju ništa. Neobična poslovna politika podgoričkog kafića pokazala se vrlo uspješnom u rješavanju problema gostiju koji tamo dolaze samo sjediti, a ponekad i drijemati. Naime, u kafić koji se nalazi u blizini škole često zalaze učenici koji naručuju samo čašu vode ili ništa. Jedan od konobara jednom je prilikom usput komentirao kako trebaju uvesti uslugu "neću ništa" i naplaćivati ju pola eura. Taj je komentar načuo vlasnik, uvažio ga i obogatio ponudu kafića za tu dodatnu uslugu. Nju naplaćuju malo manje od 4 kune, a ova je neobična poslovna politika itetkako polučila uspjeh, prenosi net.hr.  Naime, učenici sada vrlo rijetko sada naručuju "ništa" ili samo čašu vode.  

Poticaji idu mladim farmerima i ekološkoj proizvodnji

Potpore će se kroz pet godina isplaćivati mlađima od 40 godina i ekološkim farmama, a uz to od 2015. nas očekuje ukidanje proizvodnih kvota za mlijeko, te od 2017. ukidanje proizvodnih kvota za šećer. Prilikom prezentiranja nove, reformirane Zajedničke poljoprivredne politike EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine Pierre Bascou iz Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije kazao je da će europska poljoprivreda će do 2020. godine na raspolaganju imati 400 milijardi eura različitih poticaja, odnosno gotovo 40% od ukupnog proračuna EU-a, Ova se poljoprivredna reforma, peta zajednička dosad, fokusira na ekološke izazove i ruralni razvoj, dodaje Bascou, a njezin je cilj sigurnost opskrbe hranom europskih potrošača, održiva proizvodnja kvalitetnih namirnica, očuvanje prirodnih resursa i biološke raznolikosti, te povratak mladih na selo.  Poticaji mladim poljoprivrednicima Potpore mladim poljoprivrednicima isplaćivati će se kroz pet godina, a na njih će imati pravo mladi poljoprivrednici do 40 godina starosti koji su nositelji svojih gospodarstava. Za poticaje mladima od ukupnih sredstava nacionalnih poljoprivrednih potpora odvojeno je 2%. Ovakvim dodatnim poticajima cilj je povećati izuzetno broj mladih koji se bave poljoprivredom na razini cijele EU.  Jeftinije mlijeko na hrvatskim policama I dok se povećavaju potpore za mlade poljoprivrednike, plaćanja velikim gospodarstvima smanjuju se za najmanje 5% za iznose veće od 150.000 eura. Također očekuje nas i ukidanje proizvodnih kvoti mlijeka od 2015. Godine, te šećera od 2017. godine. Hrvatski farmeri ni trenutno ne zadovoljavaju domaću proizvodnu kvotu pa tako nema sumnje da će hrvatsko tržište preplaviti mlijeko iz zemalja koje imaju daleko veće proizvodne mogućnosti. Za hrvatske potrošače će to biti dobro jer će mlijeko pojeftiniti, no ne za domaće farmere, čiji se broj zadnjih godina ionako prepolovio.  Promjene u sustav potpora Novost u sustavu potpora je uvođenje višenamjenski sustav potpora, koji treba zamijeniti dosadašnje jednokratne potpore za poljoprivredna gospodarstva. Osnovna potpora će biti isplaćivana po hektaru i to samo aktivnim poljoprivrednicima, a dodatne će potpore dobivati poljoprivrednici koji se bave ekološkom proizvodnjom te oni u područjima s prirodnim ograničenjima. Jednako tako, svi će poljoprivrednici s više od 15 tisuća obradivih hektara najmanje 5% površine morati posvetiti ekološkom uzgoju, čime se pokušava pospješiti produktivnost i bioraznolikost. Poticaji za održivu proizvodnju težiti će 30% izravnih plaćanja i 30% sredstava za ruralni razvoj. Ova reforma donosi i sigurnosne mjere za poljoprivrednike u slučaju neočekivanih okolnosti izazvanih krizom ili klimatskim promjenama, a za te će svrhe na razini Unije biti rezervirano  oko 400 milijuna eura godišnje, piše Novi list.

Pronađena najstarija poruka u boci

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, dosad najstarija poruka u boci datira iz 1914. Njemački ribar Konrad Fischer prije mjesec je dana u Baltičkom moru pronašao poruku u boci, trenutno najstariju ikad nađenu. Nakon što ju je predao Međunarodnom pomorskom muzeju u Hamburgu, utvrđeno je kako je poruka napisana davne 1913. godine. Također, djelatnici muzeja uspjeli su poruku identificirati kao djelo Richarda Platza i pronaći njegovu unuku, danas 62-godišnju Angelu Erddman. Angela koja živi u Berlinu, djeda s majčine strane nikad nije upoznala jer je on umro davne 1946. godine u 54. godini života, stoga je ova poruka za nju bila nevjerojatno otkriće. U poruci u boci, koja je ispisana na razglednici, od pronalazača se traži da je vrati na naznačenu adresu u Berlinu. Pošiljatelj poruke Richard Platz je 1913. imao 20 godina, a nalazio se na ekskurziji na Baltiku s grupom ljubitelja prirode. Zbog zuba vremena, ali i vlage, poruka je jedva čitljiva, no bit će izložena u muzeju 1. svibnja. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, dosad najstarija poruka u boci datira iz 1914. Provela je skoro 98 godina u moru prije nego je pronađena. Poruka u boci koju je pronašao Konrad Fischer u moru je provela čak 101 godinu, prenose mediji.    

 
GALERIJE

Sportske igre mladih u Čakovcu

Čakovec u cvijeću

Dan zdravog osmijeha

Fašnik u Čakovcu

 

17.04.2014

Čakovec - krađa teška nekoliko desetaka tisuća kuna

Dvije teške krađe dogodile su se u Čakovcu, a jedna u Nedelišću PU međimurska javlja da je tijekom noći sa 15. na 16. travnja u vremenu od 20 do 7 sati u Ulici Ruđera Boškovića u Čakovcu, nepoznati počinitelj provalio u trgovinu vlasništvo poduzeća iz Jalkovca i ukrao novac iz registar kase, alkoholna pića i cigarete.Materijalna šteta cijeni se na nekoliko desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu. Ukradene inox cijevi vrijedne nekoliko desetaka tisuća kunaTakođer, u razdoblju od 14. do 16. travnja u vremenu od 17,00 do 10,00 sati u Ulici Vladimira Nazora u Nedelišću nepoznati počinitelj je provalio u dvorište poduzeća iz Nedelišća i ukrao veću količinu inox cijevi raznih dimenzija.Materijalna šteta cijeni se na više desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu. Provalio u kuću - ukrao vrijedan nakitU srijedu, 16. travnja u vremenu od 08,30 do 14,20 sati u Ulici Stjepana Bencea u Čakovcu, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću vlasništvo 57-godišnjakinje, ispreturao stvari po prostorijama i ukrao nakit. Materijalna šteta cijeni se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu, javlja PU međimurska.

Rastrošna 40-godišnjakinja izmislila razbojništvo

Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu radi kaznenog djela „lažno prijavljivanje kaznenog djela“. Policijska uprava međimurska dovršenim je kriminalističkim istraživanjem nad 40-godišnjakinjom iz Palovca koja je prijavila da su u petak, 11. travnja oko 12,30 sati na poljskom putu između Belice i Palovca tri nepoznate muške osobe nad njom počinile kazneno djelo razbojništva i ukrale joj nekoliko tisuća kuna, utvrdila je da je lažno prijavila izvršenje kaznenog djela iz straha od osude obitelji jer je nenamjenski potrošila novac. Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu radi kaznenog djela „lažno prijavljivanje kaznenog djela“. Trojica agresivnih razbojnika napala biciklisticu

Zbog sanacije klizišta otežan promet na cesti Šenkovec-Štrigova

U svom dnevnom izvješću za protekla 24 sata ŽC 112 Čakovec izdvojio je dvije dojave. U 08:10 sati, 16. travnja ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o pregaženoj lisici na cesti, na ulazu u Celine iz smjera Ferketinca. Također, u 16:59 sati ŽC 112 Čakovec zaprimio je dojavu o napuknutom drvetu i odlomljeno većoj grani koja ugrožava promet u Savskoj Vesi, u Ulici bratstva i jedinstva. Obavještava se javnost da će se do 30. lipnja 2014. na državnoj cesti D227 Šenkovec-Štrigova zbog sanacije klizišta u naselju Prekopa voziti otežano uz prometnu signalizaciju. U protekla 24 sata ŽC 112 Čakovec zaprimio je ukupno 74 poziva. Od toga je 24 poziva bilo namjenskih i iste je obradio/proslijedio nadležnim žurnim službama u Međimurskoj županiji.Za hitnu medicinsku pomoć (HMP Čakovec) - 16 poziva, Za policiju (OKC PUM) - 3 poziva,Za vatrogasce (JVP Čakovec) - 1 poziv,Za ostale službe - 4 poziva.U protekla 24 sata JVP Čakovec ukupno je zaprimila 6 poziva, od kojih je 1 bio za intervenciju, a kod 5 poziva nije bilo potrebe za intervencijom.

Šeprtljavi lopov izvršio dvije provale, ostao bez plijena

Aktivni lopovi pokušali krasti gorivo, novac, cigarete. Policijska uprava međimurska javlja da je u utorak, 15. travnja, u vremenu od 23,50 do 23,56 sati u Štrukovcu, nepoznati je počinitelj provalio u prostorije mjesnog odbora, a nakon toga u unutrašnjosti i u metalnu kasu iz koje nije ništa ukrao. Zatim je provalio u obližnju trgovinu mješovite robe, vlasništvo poduzeća iz Čakovca, pri čemu je došlo do aktiviranja alarma radi čega je odustao od dovršenja kaznenog djela.Protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu. Četiri osobe krale gorivo iz autobusa U utorak, 15. travnja u 00,40 sati u Svetoj Mariji, u Glavnoj ulici, na šljunčanom parkiralištu pored groblja policijski službenici su zatekli četiri osobe, 36-godišnjaka i 24-godišnjaka iz Piškorovca, 26-godišnjaka iz Malog otoka i maloljetnika sa područja Međimurske županije, koji su pokušavali provaliti u spremnik za gorivo autobusa vlasništvo poduzeća iz Čazme, u čemu su spriječeni dolaskom policijskih službenika, javlja PU međimurska. Protiv počinitelja će se po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu. Krađa novca i cigareta Tijekom noći sa 14. na 15. travnja, u vremenu od 21,15 do 07,00 sati, u Ulici kralja Tomislava u Čakovcu, nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu poduzeća iz Zagreba i ukrao novac i cigarete.Materijalna šteta utvrdit će se naknadno, a protiv počinitelja će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetniku u Čakovcu.

 

17.04.2014

Čakovec

Dobro došli svi na akcije Plivanjem do svjetlosti i Noć bazena 2014

Po prvi puta ove se godine organizira još jedan projekat nazvan “Noć bazena 2014.” koji je pokrenut s ciljem popularizacije plivanja kao sporta i zdrave tjelesne rekreacije. Osim Čakovca, koji u toj noći (25/26. travnja) provodi akciju humanitarnog plivanja, u projekat je uključeno još šest gradova: Varaždin, Koprivnica, Vinkovci, Zadar, Slavonski Brod i Sisak. Osmi puta zaredom će se na Gradskim bazenim “Marija Ružić” Čakovec održati humanitarni projekt “Plivanjem do svjetlosti”. Donacije prikupljene akcijom ove su godine namijenjene Knjižnici i čitaonici “Čakovec” za proširenje kutka za slijepe i slabovidne osobe (nabava CD playera Plexstar) te udruzi slijepih Međimurske županij za nabavku Tomboy uređaja. U planu je i tiskanje turističkog vodiča Čakovca na brajici. Akcija traje 24 sata, i započinje u petak 25. travnja u 17 sati te završava u subotu 26. travnja u 17 sati. Redovne kotizacije su 50,00 kn, a za djecu, studente i umirovljenike 30 kuna. Organizator akcije “Lions club” Čakovec poziva sve sportaše, rekreativce i ljude dobre volje da se priključe ovoj akciji koja ima prije svega humanitarnu notu. Očekuje se i dolazak osoba iz javno-društvenog života grada Čakovca i Međimurske županije, ali i iz drugih gradova Hrvatske.U Noć bazena uključeno sedam hrvatskih gradovaPo prvi puta ove se godine u istoj noći organizira još jedan projekat nazvan “Noć bazena 2014.” koji je pokrenut s ciljem popularizacije plivanja kao sporta i zdrave tjelesne rekreacije. Osim Čakovca, koji u toj noći provodi akciju humanitarnog plivanja, u projekat su se uključili i gradovi Varaždin, Koprivnica, Vinkovci, Zadar, Slavonski Brod i Sisak.U Koprivnici na gradskim bazenim “Cerine” bit će organizirana demonstracija tehnika plivanja, a gostovat će i članovi Kluba sinkroniziranog plivanja “Medvešćak”. U sklopu akcije organizirat će se i natjecanje “Plivanjem do zravlja”. Gradki bazeni Varaždin također su pripremili niz zanimljivih aktivnosti. Za najmlađe će biti organiziran vodeni vrtić, škola plivanja, aqua gimnastika i aerobik, zatim programi u suradnji s plivačkim klubom “Barok” i vaterpolo klubom “Garestin”. Crveni križ će demonstrirati akciju spašavanja u bazenu, a također će se organizirati i humanitarna akcija pod nazivom “Humanitarno plivanje za dječji osmijeh”. Prikupljena sredstva namijenja su dječjem odjelu kirurgije Opće bolnice u Varaždinu. Visina kotizacije za ovu humanitarnu akciju ista je kao i u Čakovcu.Projekte su na današnjoj konferenciji za medije predstavili Miodrag Novosel, direktor Gradskih bazena “Marija Ružić” Čakovec, Gordan Vrbanec, predsjednik  Lions kluba “Zrinski” Čakovec, Goran Sikavica, voditelj Gradskih bazena “Cerine” u Koprivnici i Mladen Putar, ravnatelj Gradskih bazena Varaždin. Press konferencijom je moderirala Darja Vidović, koja je zadužena na promociju i marketinške akcije vezane uz navedene projekte.

Sve je spremno za BIMEP 2014

Start je moguć sa svakog ulazno-izlaznog punkta (punktovi i udaljenost između njih navedeni su na diplomi) od 9,00 do 18,00 sati, do kada su otvoreni punktovi. Manifestacija „BIMEP 2014“ je zamišljena kao jednodnevna sportsko-rekreacijska manifestacija, organizirana povodom Dana Međimurske županije (30. 04.), Svjetskog dana zdravlja (07. 04.) i Dana planeta Zemlje (22. 04.). Kao i prijašnjih 8 godina i ove će se godine manifestacija održati u nedjelju, i to 27. 04. BIMEP je manifestacija koja se odvija na području cijelog Međimurja (16 punktova na području cijele Međimurske županije)i organiziran je sa željom da se ukaže na potrebu redovne tjelesne aktivnosti za zdravlje svakog čovjeka i da svatko od nas, vozeći se s biciklom određenu relaciju, čini nešto dobro za svoje zdravlje, tj. za sebe. Osim što je biciklizam jedan od najzdravijih sportova, BIMEP ima i „ekološku“ notu, jer za vrijeme trajanja manifestacije, učesnici svoje „limene ljubimce“ ostavljaju u garažama. Vozeći se biciklom, učesnici BIMEP-a imaju priliku uživati u ljepotama ovog našeg zelenog Međimurja. Dana 27. 04. 2014. godine (nedjelja) s početkom u 09,00 sati na određenim punktovima u pojedinim mjestima na području Međimurja, građani će se moći uključiti u manifestaciju BIMEP, te će tom prilikom dobiti prigodnu diplomu na koju će se utisnuti pečat o uključivanju na BIMEP ili o prolasku kroz određeno stajalište – jedne dionice puta, te prijavnicu, koju svaki sudionik ispunjava (prezime i ime, adresu stana, godinu rođenja) i istu potpisuje, čime je suglasan da na vlastitu odgovornost sudjeluje u manifestaciji BIMEP. To znači da svi sudionici sudjeluju na vlastitu odgovornost (što će biti navedeno na plakatu manifestacije i na prijavnici koju će svaki sudionik potpisati), a prijavnicu za osobe mlađe od 18 godina (su)potpisuje roditelj. Start je moguć sa svakog ulazno-izlaznog punkta (punktovi i udaljenost između njih navedeni su na diplomi) od 9,00 do 18,00 sati, do kada su otvoreni punktovi. Građani će se moći uključivati u to vrijeme (bilo grupe bilo pojedinci) na svakom punktu i prolaziti određenu trasu po vlastitoj želji.Na punktovima će dežurati osobe koje će učesnicima davati osvježavajuće napitke. Hitna pomoć će stalno biti u pripravnosti, iako će predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Čakovec obilaziti sve punktove. Također, i ove godine osiguran je servis bicikala, koji će sa svojim vozilom obavljati tvrtka BECIKLIN iz Preloga, dok je komplete za popravak guma (koji se nalaze na svim punktovima) osigurala trgovina BIKE POINT Radotić iz Čakovca koja će od 9,00 do 11,00 sati u Čakovcu (prostor kod punkta) po potrebi pregledati i popraviti bicikl.Punktovi će se nalaziti u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Donjoj Dubravi, Kotoribi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Pušćinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu Uključenje na manifestaciju (startnina) naplaćuje se 5,00 kuna. Dolaskom na pojedini punkt, svakom učesniku će se u diplomi utisnuti pečat kao dokaz da je prošao određenu dionicu, tj. da je stigao do određenog punkta.

Više od 100 trkača na 3. kolu Kros lige Globetka

U ovom trenutku temeljem sakupljenih bodova na stazi 3,6 km kod žena vodi Ivanka Horvat ispred Karmenke Huzjak i Daniele Škrobar, dok je kod muškaraca vodeći Tadej Pajtler ispred Zvonka Horvatića i Gorana Kočiša Vjetrovito i hladno vrijeme s tamnim oblacima koji su se nadvili nad sjeverozapadnim dijelom Čakovca i ozbiljno prijetili kišom nisu spriječili da se na startu 3. kola Kros lige Globetka ponovo pojavi preko sto trkačica i trkača. Točnije njih 109 je trčalo stazama Globetke, od čega njih 68 na stazi duljine 7,8 km te 41 na kraćoj od 3,6 km. Pobjedu na duljoj stazi po drugi puta je odnio Igor Goričanec iz Svete Marije u muškoj te Valentina Županić u ženskoj konkurenciji. Na kraćoj stazi u muškoj konkurenciji je pobijedio Tadej Pajtler iz Svetog Urbana, dok je u ženskoj najbrža bila Lucija Horvat iz Malog Mihaljevca. Nakon održanog trećeg kola naziru se i ozbiljni kandidati za plasman među najbolje  u ukupnom poretku, a u ovom trenutku temeljem sakupljenih bodova na stazi 3,6 km kod žena vodi Ivanka Horvat ispred Karmenke Huzjak i Daniele Škrobar, dok  je kod muškaraca vodeći Tadej Pajtler ispred Zvonka Horvatića i Gorana Kočiša. Na stazi 7,8 km u vodstvu je kod žena Ana Pavčec-Kregar ispred Božice Horvat i Danijele Krobot, a u muškoj Marijan Huzjak vodi ispred Tihomira Cenka i Marija Horvata. Borba za pobjedu u ukupnom poretku vodit će se sve do zadnjeg, osmog kola jer treba podsjetiti da se boduje šest najboljih kola, dok se za sedam ili osam kola ostvaruju bonusi koji će najredovitijima "pojačati" sakupljene bodove. Bodovi će se osim u apsolutnoj sakupljati i u sedam starosnih kategorija što će mnogima širom otvoriti vrata za plasman među najbolje u ukupnom poretku.Iduće kolo 13. svibnjaIduće 4. kolo Kros lige  Globetka održat će se u utorak 13. svibnja s početkom u 19 sati. Do tada AK Međimurje poziva sve zainteresirane na trkački trening utorkom od 18 h, a od natjecanja koja će se održati do tog vremena izdvajamo Proljetni kros za učenike srednjih i osnovnih škola u subotu 19.4. s početkom u 11 sati, Ormoški mali maraton koji će se održat istoga dana s početkom u 10 sati, 2. gorčenski (polu)maraton održati će se 1. svibnja u Goričanu s početkom u 10 sati, te po prvi puta Kros-utrka "Srcem gornjeg Međimurja" u Frkanovcu 10. svibnja u 18 sati. Za AK Međimurje i Grad Čakovec glavni trkački događaj bit će 8. utrka Grada Čakovca koja će se održati u srijedu 28. svibnja s početkom u 18 sati.Vrijedni organizatori svih navedenih događaja pozivaju građane da se odazovu u što većem broju te da budu dio događaja koji promiču zdrav život bez stresa i omogućavaju sklapanje poznanstava i prijateljstava

Stjepan Križarić nije ušao u novi IO HNS-a

Bio je uvjeren da može dobiti još jedan mandat u IO-u i najavio da mu je to posljednja funkcija u visokim tijelima Hrvatskog nogometnog saveza, ali očito će morati u „prijevremenu mirovinu“ Davor Šuker će i u naredne četiri godine biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a međimurski nogomet nakon dugog vremena nema svojeg predstavnika. Naime, uz predsjednika Šukera biralo se još 16 članova, ali Stjepan Križarić nije prošao među 22 kandidata. Podsjetimo kandidaturu za IO želio je i predsjednik MNS-a Mato Kljajić, pa je bilo „vatreno“ na skupštini MNS-a, da bi se na kraju ipak donijela odluka da naš kandidat bude Križarić. On pak je bio uvjeren da može dobiti još jedan mandat u IO, jer je najavljivao da mu je to posljednja funkcija u visokim tijelima Hrvatskog nogometnog saveza, ali očito će morati u „prijevremenu mirovinu“. Jednoglasnu podršku za novi mandat na čelu Hrvatskog nogometnog saveza dobio je aktualni predsjednik Davor Šuker, na izbornoj Skupštini HNS-a, koja je jučer održana u Zagrebu. Šuker je bio jedini kandidat za predsjednika Saveza, a za novi mandat  dobio je jednoglasnu podršku 48 skupštinara. U novi saziv IO HNS-a  izabrani su: Ante Vučemilović-Šimunović, Božo Galić, Zdravko Mamić, Đuro Bukvić, Drago Lucić, Davor Ivić, Damir Mišković, Ante Kulušić, Alojzije Šupraha, Nenad Horvatić, Robert Markulin, Stjepan Merkaš, Slavko Prišćan, Marijan Kustić, Korado Soldatić i Dubravko Galović, predsjednik ŽNS-a naše županije. Na prijedlog predsjednika Šukera,  članovi Skupštine su odlučili  da za pet dopredsjednika budu odabrani Zdravko Mamić (prvi dopredsjednik), Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Damir Mišković i Đuro Bukvić.

 
GALERIJE

Sportske igre mladih u Čakovcu

Čakovec u cvijeću

Dan zdravog osmijeha

Fašnik u Čakovcu

 

16.04.2014

Zagreb

Ljepotice na castingu u Karting Areni

U novootvorenom „Drivers Lounge-u“ u sklopu Karting Arene Zagreb održan je casting za izbor hostesa za peto izdanje Zagreb Auto Week-a koji će se održati na već poznatoj lokaciji, u Arena Centru od 25. do 27. travnja. Svoju priliku da postanu zaštitni znak Zagreb Auto Weeka, najveće auto priredbe u Hrvatskoj potražile su mnoge djevojke koje su samo za ovu prigodu okupirale karting stazu te vješto pozirale pred objektivom fotoaparata.Tako se umjesto brujanja motora na trenutke moglo čuti jedino škljocanje fotoaparata, što je posebice plijenilo poglede vozača, koji su se u to vrijeme zatekli u Karting Areni. Kao i uvijek, atraktivnosti nije nedostajalo! Nakon odrađenog treninga djevojkama se pridružio i poznati kartingaš, Ivan Višak koji će uskoro nastupiti na poznatoj karting utrci „Red Bull Kart Fight“ u Austriji, te tamo braniti boje Karting Arene Zagreb, ali i cijele Hrvatske.Već otprije je poznato da na Auto Weeku rade samo najatraktivnije djevojke, te da posjetitelji nerijetko više gledaju njih, nego izložena vozila, stoga i ne čudi ovoliki odaziv za casting ove trenutno najveće auto izložbe u Hrvatskoj. Izvor: Autostil  

Vjeran pas osam dana čekao vlasnika beskućnika pred bolnicom

Emocionalan video koji je još jedan dokaz pseće vjernosti prema vlasniku obišao je cijeli svijet i raznježio milijune ljudi. Naime, jedan je pas osam dana proveo pred bolnicom u gradu Passo Fundu dok je njegov vlasnik, inače beskućnik, bio podvrgnut operaciji koja mu je trebala spasiti život. Dirljivi video, koji će kod nježnih duša sigurno izmamiti i pokoju suzu, snimila je udruga za zaštitu životinja ComPaTA. V ideo prikazuje kako pas Seco skače svom gazdi u krilo nakon ponovnog susreta u bolničkom dvorištu. Costa, koji inače živi kao beskućnik zajedno sa svojim psom u gradu Rio Grande do Sul, stigao je u bolnicu 31. ožujka nakon što je zadobio udarac u lice. Iako su ga isprva liječili samo zbog ozlijede, Costi je dijagnosticiran melanom zbog čega je odmah operiran, piše jutarnji.hr. Bolničko osoblje je psu svaki dan davalo hranu i vodu.

Međimurju prijeti tornado?

Očekuje nas opasno nevrijeme, a u regiji također postoji i opasnost od stvaranja tornada. Krajem dana današnjeg dana očekuje nas jače naoblačenje koje će donijeti kišu, pljuskove s grmljavinom, a u gorju i snijeg. Temperature će drastično pasti, a zbog olujnog vjetra izdano je i upozorenje za dio Hrvatske. "Žuto" upozorenje meteoalarma odnosi se i na našu županiju. Ponegdje su  mogući olujni udari sjevernog vjetra. Najjači očekivani udar vjetra veći od 65 km/h. Također se očekuju mjestimice jaki pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine je veća od 60%. Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima nastavit će se u utorak, ali mjestimice će pasti malo kiše ili kratkotrajan pljusak, javlja net.hr. Za srijedu se predviđa pretežno oblačno vrijeme s povremenim sunčanim razdobljima te mogućim lokalnim pljuskovima ili prolaznom kišom. Kiša, oluja, tornado Jako nevrijeme s olujnim vjetrovima u Hrvatskoj i okolnim zemljama predviđa i stranica ESTOFEX. Prema njima u Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu Mađarske očekuje se snažno nevrijeme s upozorenjem na olujne vjetrove razine 2 (najviša razina je 3), a u regiji također postoji i opasnost od stvaranja tornada.

Provjerite posjedujete li deset navika zdravih obitelji!

Otkrijte kojih deset navika bi trebala usvojiti svaka obitelj da njeni članovi budu zdravi, veseli i u dobroj formi Svi mi želimo biti zdravi, primjerene težine i u dobroj formi, no to nije uvijek lako postići. Uz sve veću količinu stresa i životne užurbanosti koju nam je donijelo 21. stoljeće, upravo je pitanja kako postići da cijela obitelj bude zdrava, čila, vesela i u dobroj formi počelo je mučiti sve veći broj ljudi. No, kao i za svaki problem, rješenja postoje, a mi vam predstavljamo strategiju izgradnje zdrave obitelji Dr. Oza. Timski pristup Kod odgovora na pitanje kako postići da cijela obitelj ostane zdrava i u dobroj formi, Dr. Oz prvenstveno ističe važnost timskog pristupa problemima i životu općenito. Naime, obitelji koje zajedno donose zdrave odluke o načinu života, ostaju zajedno zdrave. Nemojte se izgladnjivati Mnogi ljudi su mišljenja kako za vitku figuru treba gladovati, no to nikako nije točno. Kako biste zadržali zdravu težinu, morate jesti, a ne gladovati. Ne jedete li redovito desiti će vam se da postanete neizdrživo gladni, zbog čega će vas „napasti“ hormon gladi, grelin. Kada se to dogodi u organizam ćete unijeti znatno više kalorija nego li vam je uistinu potrebno, a to se dešava zato što tom hormonu treba čak pola sata od konzumacije hrane da bi se vratio u normalu. Zato uvijek dobro u blizini imati bademe, orahe ili neke slične zdrave grickalice, koje će u napadima gladi biti savršena prva pomoć. Automatizirajte doručak i ručak Uvijek je dobro unaprijed isplanirati što ćete jesti za doručak te sebi i djeci pripremiti ili spakirati za ručak. Bez neke planirane zdrave opcije znatno je veća vjerojatnosti da zgrabite prvo što vam se nađe pod rukom, a to je često nezdravija opcija. Osim toga, imate li isplanirano barem jedno ili dva zdrava obroka unaprijed, lakše i brže ćete obaviti kupovinu, a vrijeme koje ste uštedjeli možete provesti u druženju s obitelji. Svakodnevno vježbajte 20 minuta, ali kod kuće Svatko si u danu može priuštiti 20 minuta odvojiti za vježbanje. Na pitanje zašto vježbati kod kuće, dr. Oz odgovara kako tajna leži u štednji vremena. Naime, budete li zbog vježbanja izlazili izvan kuće, automatski ćete izgubiti više vremena i to bi vam itekako moglo poremetiti dan. Zato je dobro pridržavati se željenog plana vježbanja u okrilju svoga doma, a uz to nitko ne želi priznati da mu je život toliko neorganiziran da dnevno ne može odvojiti 20 minuta. O izboru hrane odlučujte vi, a ne djeca Dakako da je roditeljima teško odoljeti željama i molbama svoje djece, no to je ponekada prijeko potrebno učiniti. Koliko god roditeljima može biti teško reći ne, ali odluka o tome što u kući jede mora biti njihova, a donijeti ju moraju još u dućanu. Vratite li se iz dućana punih vrećica čipsa ili keksiju, normalno je da će vaša djeca posegnuti za njima i htjeti ih pojesti. Također, budete li ih u tome pokušali ograničiti, oni će samo još više patiti za njima. Bez obzira na dječje želje, činjenica je da će rado pojesti zdravi obrok kada dovoljno ogladne. Svaki dan večerajte zajedno Studije pokazuju da je potreba zajedničkog sjedanja za stol neizbježna ako djeci želite prenijeti navike zdrave prehrane. Imate li u danu barem jedan obrok prilikom kojeg ćete svi biti oko stola, mnogo lakše ćete svojoj djeci prenijeti važnost pravilne i zdrave prehrane za njihovo zdravlje. Također, ovakav jednostavan ritual neće djelovati samo na način da djeca počnu jesti zdravije, već će kod njih otvoriti i želju za otvorenom komunikacijom s vama, a i njihove ocjene će biti bolje. Zajedničkim obrocima u obitelji stvara se emocionalna haromonija koja će vaše mališane obilježiti za cijeli život. Ako zbog različitih rasporeda niste u mogućnosti tijekom večere ili ručka zajedno sjesti za stol, neka vam zajednički obrok bude doručak, kaže dr. Oz. Svaki se dan igrajte zajedno Priuštiti si i odrediti vrijeme za zajedničku igru i druženje, jednako je bitno koliko i u danu odvojiti 20 minuta za vježbanje. Posegnite za bilo kojim zajedničkim oblikom zabave, npr. pustite glazbu i plešite na svom malom partyju. Kao i s vježbanjem, poanta je u tome da budete aktivni s obitelji. Osim pojačanja emocionalnih veza među članovima obitelji, ovo je dobar način da zadržite mladolikost, kako psihičku, tako i fizičku. Naime, jedan od najboljih načina da ostanete mladi jest da mozak iskoristite za aktivaciju svojih mišića, bilo da je to plesanje, hvatanje lopte ili igra lovice. Mališanima prije spavanja ispričajte priču i zadržite rutinu odlaska na počinak Jednako kao što je bitna rutina oko obroka, ona je potrebna i važna i oko odlaska na počinak. Uz to, ovo je savršena prilika za zbližavanje sa djetetom. Nikada nemojte propustiti mališanima prije spavanja ispričati priću, ili sa starijim djetetom popričati o tome kako je provelo dan. Kada su djeca umorna, ona lakše spuštaju svoje brane i brže se i nesputano otvaraju, pa će vam prije počinka bez problema reći što im je stvarno na srcu. Osim što je ovo idealno vrijeme za povezivanje s vašim anđelima i partnerom, zadržavanje rutine prilikom odlaska na počinak pridonijeti će mirnijem snu i kvalitetnom odmoru. Dobar noćni san izuzetno je važan za naš organizam, a uz to on nas održava mladima. Manje od sedam sati noćnog sna kod nas znatno povećava rizik od pojave moždanog ili srčanog udara. Za dobar san je bitno da je spavaća soba hladnije temperature i dobro zamračena, a znatno pomaže i to da u njoj nema tehnologije poput TV-a. iz raznih razloga, mnogi se od nas bore sa nesanicom, pa ako ni nakon 15 minuta kako ste legli u krevet ne možete zaspati, nemojte oko toga početi paničariti, već ustanite i meditirajte ili čitajte nešto kako biste se opustili, prenosi Health.com. Zadržite bliskost u krevetu Bliskost u krevetu izrazito je bitna za održavanje emocionalne i tjelesne životi i mladolikosti. Dr. Oz naglašava da redoviti seks može produžiti naš očekivani životni vijek za čak tri godine. Stoga savjetuje da ga pokušate prakticirati barem dva puta tjedno. „Ljubav koja proizlazi iz blaženog trenutka kada ste u naručju vašeg partnera od krucijalne je važnosti za održavanje vaše romantične veze, ali i vašeg zdravlja.“, kaže dr. Oz.

 
 
GALERIJE
Sportske igre mladih u Čakovcu
Čakovec u cvijeću
Dan zdravog osmijeha
Fašnik u Čakovcu
 
VREMENSKA PROGNOZA
Čakovec
17.04.2014.
4°C / 12°C
SUTRA
5°C / 18°C
PREKOSUTRA
9°C / 18°C
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
TEČAJNA LISTA
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE