Više od šezdeset pjesnika slavilo poeziju u Varaždinu

svjetski dan poezije Varaždin (5)

U organizaciji Udruge “Ritam misli” i u suorganizaciji Gradskog muzeja Varaždin te KUD Matiček iz Spodnje Polskave (Slovenija) protekle subote je u Varaždinu obilježen Svjetski dan poezije (21.03.) i prvi dan proljeća. U gradu anđela anđeoskim riječima mnogih pjesnika, glumaca, glazbenika iz različitih gradova Hrvatske i Slovenije upućena je zajednička misao u širine svemira: – Jedino važno je ljepota postojanja.

‘Pjesnici su čuđenje u svijetu’ kazao je dramski umjetnik Zdenko Jelčić, dok je bas mariborske opere Marko Mandir govorio stihove Arsena Dedića. Predsjednik Mariborskog literarnog društva, Marjan Pungartnik darovao je svoje stihove, a razigrani članovi KUD Matiček predstavili su se stihovima Franca Prešerna i prozom Antona Ingoliča.

Više od šezdeset pjesnika govorilo je svoje stihove i darovalo posebne boje samom događaju. Pridružili su se članovi literarne sekcije “Podravka” iz Koprivnice, članovi Kulture snova iz Zagreba, članovi Udruge umjetnika Vjekoslava Majera iz Zagreba, pjesnici iz Krškog (Slovenija), Ludbrega, Čakovca, Ivanca, Rovinja, Lovrana, Samobora, Lića (Fužine), članovi Varaždinskog književnog društva i mnogi drugi. Mješoviti zbor Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem maestra Zdenka Kušćera i tamburaški orkestar KUD-a Juraj Lončarić, Hrženica razigrali su prisutne ljepotom kajkavske popjevke.

Poezija i glazba, melodičnost kajkavskog i ljepota slovenskog i hrvatskog izričaja u potpunosti emocija. Pjesma u grudima izmamila je gejzire emocija i sve se nekako ispreplelo prijateljskim zagrljajem, osmjesima i obećanjima srest ćemo se opet, negdje gdje predrasude i različitosti nemaju snagu, gdje postoji ona jedinstvena energija ljubavi čovjeka prema čovjeku. Ljepota riječi pronosi snagu života.

svjetski dan poezije Varaždin (3)

Ostavi komentar