Podrška iz Belice ministru Tolušiću: Roba iz trećih zemalja za nas je otrov

Damir Mesarić
Damir Mesarić

– Ja i dalje tvrdim da je sva ta roba koja ulazi iz trećih zemalja za nas otrov. To se usuđujem reći i neka me netko demantira. Dakle, te zemlje koriste nedozvoljena sredstava koje je EU izbacila. To su prije svega rezidue, kancerogeni i alergeni spojevi koji ne smiju ulaziti u zemlje EU – kaže predsjednik međimurskih “krumpiraša”.

Belički, ali i međimurski poljoprivrednici velikim dijelom stoje iza svog ministra Tomislava Tolušića i podržavaju njegov rad. Kažu, to je prvi ministar koji ima želju i koji rješava stvari.

– Dajem punu podršku ministarstvu poljoprivrede i našem ministru Tolušiću. Reći ću jedno veliko bravo za njega. Žao mi je što se neke poljoprivredne udruge ponašaju politički. Tu prije svega mislim na udrugu iz Bjelovara koju vodi Tihomir Jaić. Ja te ljude ne razumijem i pitam se što oni sad žele. Dugo smo se borili kako bi taj Pravilnik (Pravilnik o kontroli uvozne robe iz trećih zemalja) konačno saživio te da se u njega unese zaštita i kontrola proizvoda – naglasio je Damir Mesarić.

Kaže kako se tu ne radi toliko o zaštiti poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj koliko o zaštiti njenih kupaca, odnosno zdravlja građana. Dakle, u pitanju je zdravstvena ispravnost uvezene hrane.

– Ja i dalje tvrdim da je sva ta roba koja ulazi iz trećih zemalja za nas otrov. To se usuđujem reći i neka me netko demantira. Dakle, te zemlje koriste nedozvoljena sredstava koje je EU izbacila. To su prije svega rezidue, kancerogeni i alergeni spojevi koji ne smiju ulaziti u zemlje EU. I ne znam što se sada bune.

Premijer Plenković je nepotrebno popustio

Nažalost, kako je već poznato, Pravilnik gotovo još nije saživio već je doživio promjene. Neki kažu kako se ministar “zaletio”, kako se trebao konzultirati sa susjednim zemljama itd. Bilo kako bilo, više se kontrola tone robe ne plaća 2.000 kn, već 90 kako je i prije bilo. Što to znači za kvalitetu kontrole, pitanje je koje je ostalo visjeti u zraku.

– Žao mi je što je premijer popustio kriki i viki tih zemalja, dodao je Damir dalje. Istina, i trgovački lobij u svemu tome ima svoje prste. Naime, nemojmo zaboraviti da u Hrvatsku ne uvoze samo Srbija i okolne zemlje već i naš trgovački lobij.

Prema njegovim riječima, Srbija također ima kontrolu robu na svojoj granici. Tako naši proizvođači plaćaju fitosanitarni pregled. Druga je pak stvar s BiH koja već od lani zaustavlja hrvatske šlepere i maltretira ih po nekoliko dana kontrolirajući rezidue.

(vv)

Ostavi komentar