FOTO: Učenici Glazbene škole Varaždin oduševili Fašničkim koncertom

Fašnički koncert Glazbene škole Varaždin

Sjedalica više tražila se sinoć u Koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a. Fašnički koncert učenika i profesora varaždinske Glazbene škole i ove je godine privukao mnogobrojnu publiku koja je uživala u muziciranju mladih glazbenika pod maskama.

Super mi je nastupati, jer atmosfera je spontana i sviđa mi se da smo svi maskirani i jer se na ovakvom koncertu zajedno proveselimo“, istaknula je učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole Lucija Čehok, koja je za svoju izvedbu Eiffelove etide Brune Vlaheka  izabrala kostim elegantne Francuskinje. Njen nešto stariji kolega iz Glazbene škole  učenik četvrtog razreda Srednje Glazbene škole Rajnard Hrašćanec po četvrti je puta nastupio na Fašničkom koncertu.

Na svakom od koncerata ima svakakvih likova i stvorenja, a ja sam na ovom koncertu zamijenio četiri kostima. Nastup pod maskama daje neku novu dimenziju, slobodu i može se improvizirati u liku i veći je to užitak“, otkrio je mladi pjevač.

Svake godine razmišljamo kako ovaj koncert učiniti što atraktivnijim, a on sam po sebi to i je. Čim dođe vrijeme za pripremu i prikupljaju se točke i kompozicije za koncert, dolazimo do problema-kako uskladiti da u sat i pol koncerta nastupi što više učenika koji sami kreiraju svoje maske i rade ideje za scenski pokret na pozornici. Prelazimo preko te norme trajanja, ali drago nam je da se svim dobro zabavljamo. Tradicionalni je ovo koncert, a nekako ga ove godine posvećujemo našem kolegi  Ivanu Kolaru, dobrom duhu Fašničkih koncerata koji je sada u dalekom Vancuveru“,  naglasio je ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, najavljujući kako će iduće godine za ovakav koncert napraviti audiciju učenika, s obzirom da ih je iz godine u godinu sve više zainteresirao za koncert pod maskama.

Učenici vole nastupati na ovom koncertu jer se održava u Koncertnoj dvorani i dolazi puno ljudi. Maske su uistinu raznolike“, dodaje profesorica klavira Lea Šantek, koja je kao i drugi profesori škole koja ove godine slavi 190. godina rada izabrala fašnički kostim. Kroz Fašnički koncert Glazbene škole predstavilo se 200-tinjak učenika-od predškolskog zbora, zbora mlađeg uzrasta, pojedinačnih nastupa učenika Osnovne i Srednje Glazbene škole, kvarteta udaraljkaša i klarinetista, ansambla gitara Područnog odjela u Ivancu, jazz grupe do gudačkog  orkestra.

Na programu koncerta bila su djela domaćih i stranih skladatelja, a za svoj su nastup, ali i maske, mladi glazbenici nagrađeni dugotrajnim glasnim pljeskom brojnih okupljenih. Fašničko muziciranje nije moglo proteći na kraju bez zajedničkog druženja uz krafne.

izvor: Glazbena škola Varaždin

 

Ostavi komentar