Sastojci
2 kg crvenih paprika 1 kg patlidžana
2 dcl ulja
3 velike žlice vinskog octa
1 cijeli češnjak 1 velika žlica soli
krupno mljeveni papar feferon po želji
Priprema
Oprane paprike i patlidžane pecite u pećnici 20 minuta. Pečeno pokrijte da se napari kako bi olakšali guljenje kožice. Zatim paprike i patlidžane sameljite u mašini za meso (ili multipraktiku) zajedno s češnjakom. U samljevenu smjesu dodajte ulje, zatim sok ostao nakon pečenja i feferone. Zagrijavajte i stalno miješajte. Kada miješanjem ajvar na dnu posude više ne zatvara put kojim ste prošli kuhačom, on je gotov. Dodajte sol, papar i vinski ocat. Ajvar punite u vruće flašice do vrha, zatvorite poklopcom i okrenite naopako. Neka tako stoje oko pet minuta. Zatim flašice preokrenite i zamotajte u deku da se postepeno ohlade.