18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Čvarkove pogačice

Sastojci
800 g brašna
1 svježi kvasac
malo mlijeka, soli, šećera
500 g čvaraka (mljevenih)
papar, sol, razne sjemenke (lan, sezam, suncokret)
1 jaje (za premazivanje)

Nekada hrana za siromašne, danas čvarci uživaju status autentične gastronomske delicije, a s “hoch” statusom dolazi i “hoch” cijena. Kako bi vam čvarci ipak nešto duže trajali, predlažemo da ih “ukomponirate” u čvarkove pogačice, koje će, kao i sami čvarci, predstavljati pravi izazov – pokušajte se zaustaviti nakon samo jedne!

Priprema


Umijesiti klasično, dizano tijesto: kvasac razmutiti s malo mlijeka, soli i šećera te pustiti da nabubri. U brašnu napraviti udubinu, izliti kvasac i izmijesiti tijesto. Tijesto pokriti i pustiti da odstoji oko 1 sat, da se udvostruči.
Razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi u obliku kvadrata. Na njega, kao kod izrade lisnatog tijesta, položiti čvarke umjesto margarina te ih popariti i posoliti.
Slijedi postupak preklapanja kao i kod izrade lisnatog tijesta: preklopiti 4 puta. Umotati tijesto u foliju i pustiti da odstoji u hladnjaku 15 – 20 min. Postupak ponoviti još 3 puta. Zatim razvaljati prst debelo i čašom ili modulima izrezivati krugove željene veličine. Poslagati u tepsiju, premazati jajem i posipati sjemenkama.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE