Sastojci
meso vepra od buta 600 g
svinjska mast 100 g 2 glavice ljubičastog luka 1 glavica žutog luka 1 režanj češnjaka bijelo vino 0,2 dcl (mlado) suhi vrganji (dvije šake) bobice suhe aronije 50 g kiselo zelje 0,5 kg dimljeni špek 150 g sol, papar maslac 50 g špecle
Priprema
Meso vepra narezati na kolutiće i začiniti solju i paprom. Potom se meso uvalja u brašno i kratko poprži na vrućoj svinjskoj masti. Meso se izvadi, a na masnoću doda sitno sjeckani luk i češnjak te se dinsta 10 – 15 minuta. Dodajte namočene suhe vrganje, bobice suhe aronije i zalijte bijelim vinom. Pustite da kratko vrijeme kuha dok vino ne ispari. Zatim dodajte meso, podlijte temeljcem i dinstajte još 45 minuta. Reduciranje treba dozirati s temeljcem do željene gustoće. Začinite prema potrebi. Prilikom serviranja dodajte na meso dvije žlice milerama.
Kiselo zelje pripremite na sljedeći način: zelje kuhajte dok ne omekša. Procijedite i dodajte na prethodno poprženi špek. Zalijte vodom (oko 3 dcl) i pustite da ispari. Zatim dodajte 50 g maslaca, promiješajte i servirajte zajedno sa špeclama koje pripremite na klasičan način.