13.9 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Pohani tolstolobik s grah salatom

Sastojci
svježi kotleti od tolstolobika
ulje ili mast
sol
vegeta
jaja
brašno
češnjak

Ivan Ivinović iz Ivanovca vrsni je majstor kulinarstva, koji je iskustvo i praksu stjecao dvadesetak godina radeći u kuhinjama ponajboljih jadranskih konoba, restorana i hotela, a danas svojim jelima oduševljava prijatelje na raznim piknicima i partyjima, a od nedavno i u restoranu \\\”Cimper\\\” u Murskom Središću. Specijalnost su mu riblja jela, poglavito morske ribe, plodovi mora, lignje i školjke, no dolaskom ili povratkom s južnih krajeva u malo Međimurje oduševio se bijelom riječnom ribom i postao je majstor nad majstorima u pripremi prženih i pohanih riba te ribljeg (fiš) paprikaša. Za nas i naše drage i poštovane čitatelje pripremio je pohanog tolstolobika koji u ovo vrijeme teških poslova u poljima, voćnjacima i vinogradima tijelu daje svu energiju i nas Međimurce na trenutak odvaja od našeg božanstva – svinjetine. Posao nije težak i kompliciran, a tolstolobik, koji je najsličniji šaranu, može se kupiti u ribarnicama ili kod profesionalnih ribiča, ako pak ste ribič, problema nema. Ivinović upozorava kako kod kupnje ili nabavke tolstolobika obratite pozornost na njegovu svježinu. A riba je svježa kada su joj škrge živo crvene boje, ne zaudaraju, a meso čvrsto odskače pod pritiskom prsta. Riba se oljušti i očisti kada se prelije malom količinom vrele vode. Ostalo je sve priča i za dvadesetak minuta pred vama je ukusno i bogato jelo, uz koje se poslužuje grah salata ili krumpir salata s domaćim tikvinim crnim uljem. Pohani tolstolobik najbolje će nakon vode i masti plivati u čašici – dvije Cmrečnjakove graševine. U slast!

Priprema


Ribu očistiti od ljuski, odstraniti iznutrice, oprati i obrisati papirom. Narezati kotlete debljine 1 do 2 centimetra i lagano ih posoliti s obje strane. Potom ih uvaljati u brašno, i u smjesu spravljenu od brašna, razmućenih jaja i vode te malo češnjaka u prahu ili sitno nasjeckanog.
Tako spremljene kotlete staviti i vrelu mast ili ulje i pohati u dubokoj masnoći. Kada kotleti požute, izvaditi ih iz masti i staviti na papir (ubrus) kako bi se ulje ili mast iscijedili i kotlet ostao suh, ali topao.
Staviti na plitki tanjur, te obogatiti grah salatom ili krumpir salatom začinjenom domaćim crnim tikvinim uljem i jabučnim octom. Nama je Ivinović tanjur obogatio šniclima (odrescima) od soma, što možete i vi na način da ih lagano ispečete na vrućoj ploči ili roštilju.

Ostavi komentar

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE