Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
18.01.2017.
Srijeda
 
 
 
 
HRVATSKA - AKTUALNO

ARENA VARAŽDIN ĆE 11. VELJAČE UGOSTI JOŠ JEDAN ODLIČAN KONCERT

Tomislav Bralić i klapa Intrade u Varaždin donose dalmatinsku pismu

10.01.2017 13:40 Varaždin | Piše: mn

Tomislav Bralić i klapa Intrade i u novoj godini nastavljaju seriju velikih koncerata i to u riječkoj dvorani Mladost 10. veljače s gostom Tedijem Spalatom te u Areni Varaždin 11. veljače gdje će im se na pozornici pridružiti Četiri tenora.

Tomislav i klapa već su nekoliko puta gostovali u ovim dvoranama i svaki put oduševili svojim jedinstvenim nastupima i atmosferom koja vlada na njihovim koncertima.

Ulaznice za koncert u Rijeci u prodaji su od ponedjeljka u Dallas music shopu. Ulaznice za koncert u Varaždinu u prodaju kreću u ponedjeljak u Scardoni na Srebrnjaku 64 u Zagrebu te na portalu eventim.hr, na kioscima Tiska i Petrolu.

Nakon rasprodane Cibone na tradicionalnom koncertu u Zagrebu gdje su predstavili svoj budući singl 'Lipe oči' za koji su na koncertu snimili i spot, pred Zadranima su novi izazovi i proljetna turneja u Sloveniji.

Riječani i Varaždinci uskoro će uživati u velikim hitovima klape Intrade 'Zora bila', 'Croatio iz duše te ljubim',  Škrinja jubavi', 'Stina pradidova', 'Zalutali pogled' i 'Ne mogu te prestat jubit' koji već sedam mjeseci vlada vrhovima radijskih top lista. Suradnja s Vinkom Barčotom na pjesmama 'Zalutali pogled' i 'Ne mogu te prestat jubit' pokazala se kao dobitna kombinacija, a istome se nadaju i za pjesmu 'Lipe oči' čije stihove i glazbu također potpisuje izvrsni Barčot.

Tedi Spalato pridružit će se klapi Intrade u Rijeci gdje će nezaobilazna biti i njihova zajednička uspješnica 'Sve dok bura dere', dok će u Varaždinu domaćim standardima, talijanskim kanconama i arijama koncert začiniti Četiri tenora - Marko Škugor, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Đani Stipaničev. 

Svaki koncert Tomislava Bralića i klape Intrade jedinstvena je sinergija dalmatinske pisme i izvrsne atmosfere zbog koje su im fanovi već 32 godina vjerni. Doživite ju i Vi u Areni Varaždin i riječkoj Mladosti i priuštite si uspomenu koja će Vam, unatoč zimskim minusima, zagrijati srca!

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

14.01.2017

Čakovec

Galerija fotografija

HRAST i HDS idu zajedno na lokalne izbore u Međimurskoj županiji

Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska demokršćanska stranka potpisali su 13. siječnja u Čakovcu Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2017. godine na području Međimurske županije. Sporazum su svojim potpisima potvrdili mr. sc. Hrvoje Šlezak, predsjednik Međimurske podružnice stranke Hrast-Pokret za uspješnu Hrvatsku, inače državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mr. sc. Franjo Cimerman, član Predsjedništva Hrvatske demokršćanske stranke Međimurske župani

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Pročelnik Alen Kajmović odlazi u firmu Danka Končara

Alenu Kajmoviću ovo je drugi put da tijekom mandata napušta mjesto pročelnika u Međimurskoj županiji. Pročelničko mjesto napustio je i zbog dužnosti u Vladi Zorana Milanovića, kada je bio zamjenik ministra kultureU petak, 13. siječnja, malom sve

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Darko Horvat: Za vraćanje INA-e nije potrebna privatizacija HEP-a!

Prodaja dijela HEP-a da bi se vratila upravljačka prava nad INA-ov tema je javne rasprave koja traje već 15-ak dana. Ovo ima zagovornike, ali kako se trenutno čine puno je više protivnika procesa koji je najavio premijer Plenković. - Za vraćanje upra

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Sanjkanje u Starom gradu

Sanjkanje u Starom gradu

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Sajam u Čakovcu 11.01.2017.

Zimske radosti 2017

Zimske radosti 2017

 
 
NAJNOVIJE

Poznati Čakovčanin Danijel Režek izlaže u Muzeju Mimara

Ljubitelji likovnosti pozivaju se na otvorenje izložbe u Muzeju Mimara gdje će biti izložen postav - Zbirka Danijela Režeka. Temelj zbirke je animalistički motiv - bik.  Muzej Mimara poziva na otvorenje izložbe pod nazivom "zbirka Danijel Režek". Svečanost otvorenja je u četvrtak, 19. siječnja s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.  Izložba se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. Milan Bešlić o izložbu najavljuje: - Ova je zbirka usredotočena na jedan animalistički motiv – na bika, i po tome je jedinstvena u hrvatskoj kulturi. Isto tako valja kazati kao jednu od temeljnih značajki ZBIRKE REŽEK da je koncipirana samo na jednom motivu kojega je ovaj ugledni gospodarstvenik strpljivo skupljao na svojim brojnim poslovnim putovanjima diljem svijeta: Kina, Rusija, Kazahstan…ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe...Valja napomenuti da su motivi bika gotovo isključivo u kiparskoj formi oblikovani u tradicijskom pučkom oblikovnom postupku u različitom materijalima: kamenu, bronci, staklu, drvu, metalu…i različitim bojama… i da u tim formama upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda što Zbirku obogaćuju upravo tom kulturološkom komponentom i likovnom raznovrsnošću. Naročitu vrijednost Zbirke Režek daju i djela hrvatskih kipara u velikom rasponu, od klasika Džamonje, Bakića, Mačukatina… do mlađih autora: Vesne Bašljan i dr, uglednih keramičara Salvara i dr. Specifičnost Zbirke jest i u činjenici da su sva djela manjih dimenzija što samo potvrđuje dobro znanu tezu da je – manje-više – što će se na ovoj izložbi i pokazati u likovnoj razvedenosti forme i u brojnim i različitim oblikovnim postupcima.   izvor: Muzej Mimara

Sunovratov planinarski fotofestival nagrađuje najbolje fotografije

Obilježavanje Dana društva, Sunovratovo i fotofestival će se održati u Yeti pub & baru u Jalkovcu kod Varaždina. HPD "Sunovrat” Varaždin poziva sve zainteresirane na Sunovratov planinarski fotofestival i "Sunovratovo" - dan društva, koji će se održati 28. siječnja (Fotofestival) i 29. siječnja (planinarski izlet). Fotofestival će se održati u Yeti pub & baru u Jalkovcu kod Varaždina, a izlet će biti od Podevčeva do Grebengrada. U Fotofestivalu mogu sudjelovati svi planinari, i to s dvjema temama: Hrvatske planine i Inozemne planine. Na natječaj se mogu slati razvijene fotografije (koje će biti postavljene na izložbi), a za natjecanje u projekciji treba poslati fotografije snimljene na CD-u ili poslane mail-om (jpg format) na adresu društva (sunovrat.hpd@gmail.com). Fotografije za izložbu mogu biti razvijene iz negativa ili digitalnih snimaka, isključivo na formatu 15 x 21 cm (ili 6 x 8 incha) ili A5 formata. U svakoj temi treba opisati jedan izlet u 13 slika i tom izletu dati jedan naslov. Deset slika mora popratiti tijek izleta, a preostale tri (zajedno s podnaslovom) moraju predstaviti neku posebnu zanimljivost ili detalj s tog izleta. Svaki snimak mora imati broj (od 1 do 13) te naziv ili opis (najviše jedan redak ili jedna rečenica). Najbolji radovi bit će nagrađeni, a sve fotografije vraćene. Radove slati na adresu: HPD "Sunovrat“, F. Koščeca 10, 42000 Varaždin, najkasnije do 20. siječnja. Početak festivala je u subotu, 28. siječnja u 19 sati u Yeti pub & baru u Jalkovcu. Nakon proglašenja najuspješnijih natjecatelja slijedi planinarsko druženje. U nedjelju se planira izlet od Podevčeva do Grebengrada i natrag, a svi zainteresirani neka se unaprijed jave na kontakte: mobitel 091/5644-185, te na e-mail: sunovrat.hpd@gmail.com.                

Zabranjuje se držanje peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj!

U subotu je u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice zabilježen novi slučaj influence ptica u domaće peradi.>> Novi slučaj ptičje gripe kod pataka blizu Velike Gorice Ministar poljoprivrede Tolušić oglasio je u ponedjeljak privremenu zabranu držanja peradi na otvorenom za cijelu Hrvatsku, i to do kraja migratorne sezone ptica, koja, otprilike, traje do Uskrsa, javlja N1. - To je preventivna mjera - kazao je ministar, cilj koje je spriječiti kontak divljih ptica koje sele i nose virus, s peradi na našem području. Eutanazija zaražene peradi u mjestu Sop Bukevski počinje danas, a bit će eutanizirano oko 1.500 peradi. Izgleda da ovo nije jedini slučaj ptičje gripe, već ima bolesti i puno bliže nama. Naime, epodravina.hr danas piše do su stigli nalazi od labudova koji su uginuli na jezeru Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji. Potvrđeno je da se radi o ptičjoj gripi.

Traje prebrojavanje ptica močvarica - i građani pozvani da se uključe

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga BIOM pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se tijekom siječnja 2017. godine pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica močvarica (IWC).Regionalni koordinator za sjevernu Hrvatsku, Goran Čižmešija iz udruge ZEUS te Luka Hercigonja organiziraju prebrojavanje i na našim prostorima. Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na sudjelovanje u ovom međunarodnom događaju na kontakte našeg regionalnog koordinatora.   Što je IWC i zašto sudjelovati?  Tijekom siječnja svake godine udruge i znanstvene organizacije za zaštitu ptica i prirode širom Europe pozivaju ljude da promatraju ptice na stotinama lokacija, te da zajedno procijene veličine njihovih populacija. Siječanj je pogodan za prebrojavanje močvarica jer je najhladniji mjesec u godini, te se smatra da su do tada sve ptice močvarice na svojim zimovalištima, pa je na tim mjestima njihova koncentracija najveća. Također, ptice tada još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.   Močvarice su sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem s brojnostima iz prethodnih godina se procjenjuje status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Stoga je potrebna međunarodna suradnja u promatranju ptica, sakupljanju podataka te njihovoj razmjeni sa znanstvenom i zaštitarskom zajednicom. U promatranju i razmjeni podataka mogu sudjelovati ljubitelji prirode svih uzrasta.  Nacionalni i regoinalni koordinatori se brinu o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima (broju sudionika i prebrojanih ptica) izvještavaju europske koordinatore. U ovom tradicionalnom prebrojavanju svake godine samo u Hrvatskoj sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi stotinjak tisuća. Zato je cilj svakog prebrojavanja uključivanje što većeg dijela javnosti. Bila bi nam velika čast da svojim sudjelovanjem pomognete ovoj akciji boljeg upoznavanja migracije i biologije ptica vodenih staništa. Kako nam je cilj prebrojavanjem obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta, Vašu suradnju smatramo neophodnom.  Kako sudjelovati?  Ukoliko se u promatranju i prebrojavanju želite pridružiti iskusnim promatračima HDZPP-a i BIOM-a koji su raspoređeni diljem Hrvatske, javite se koordinatoru za Hrvatsku koji će Vas uputiti Vama najbližem lokalnom koordinatoru. Prebrojavanje i obilazak uključuje vlažna staništa svih vrsta: rijeke, bare, ribnjake, jezera, riječna ušća, obale i plaže duž cijele Hrvatske. U Hrvatskoj je prepoznato i  u nacionalnom registru zabilježeno 983 močvarnih područja. Položaj i službeni naziv područja (poligona) na kojima je ranije vršeno zimsko prebrojavanje ptica, možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://karta.ptice.net/?layers=iwc.  Na poveznici https://youtu.be/mWAr2Wz3nz4 možete pogledati edukacijsko predavanje o vrstama ptica koje najčešće viđamo tijekom zime, te prebrojavamo tijekom siječnja. Uz ptice močvarice prebrojavaju se i sve ostale vrste ptica na zimovanju (npr. sve grabljivice i pjevice vezane uz močvarna staništa). Također, mnoge vrste ptica močvarica se ne zadržavaju samo na vodenim staništima (npr. galebovi koji se mogu naći na smetlištima, poljima, u lukama itd.) te Vas stoga molimo da pozornost obratite i na takve lokalitete odnosno staništa. Tijekom dosadašnjih prebrojavanja morska obala nije bila dovoljno zastupljena iako na njoj zimuju brojne močvarice.   Ovom prilikom Vas molimo da, ako ste u mogućnosti, u svom kraju organizirate prebrojavanje ili se pridružite prebrojavanju koje će se održati. Preporučamo da u navedenom periodu (siječanj) odaberete najpovoljniji dan (ili dane) za prebrojavanje kako bi se izbjegle moguće neprilike koje mogu negativno utjecati na rezultate prebrojavanja (npr. magla, lov i sl.).  Ukoliko se odlučite sudjelovati, molimo da o toj namjeri obavjestite nacionalnog koordinatora za Hrvatsku putem tablice na slijedećoj poveznici:  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1dqttFYUJNXFJ1SS2LuBOv2mVPglHogPHouMdUPTtRg/edit?usp=sharing     Na gore navedenoj poveznici postoji dokument s dva radna lista:  1) Prioritetni lokaliteti - popis od 177 prioritetnih područja za nadolazeće zimsko prebrojavanje, uz imena promatrača koji ih planiraju obići. Ako je za pojedino područje već upisan istraživač, to ne znači da je ono "zauzeto" i da se i Vi ne možete upisati na isto područje. Dapače, bit će nam vrlo drago da zajedno idemo na pojedine terene pa ćemo se lakše moći iskoordinirati oko planiranih obilazaka. 2) Popis istraživača - popis s kontaktima prijavljenih promatrača i nazivi područja koje namjeravaju obići tijekom siječnja 2017.   Radi lakšeg dostavljanja podataka molimo Vas da se poslužite priloženim formularima. Uz službeni formular za unos podataka (na engleskom jeziku), također Vam u prilogu šaljemo prilagođeni terenski formular na hrvatskom jeziku. Budite slobodni koristiti formular koji Vama najviše odgovara. U formularu je potrebno navesti ime i prezime promatrača, datum, ime lokaliteta, vrstu i broj jedinki prebrojanih ptica močvarica. Također, molimo da zabilježite i osnovne podatke o stanju vodenog staništa na kojemu brojite ptice: postotak zaleđenosti vodene površine, količina vode (npr. za solane, ribnjake i akumulacije), pokrivenost područja (koliki dio područja ste obišli tijekom prebrojavanja), uznemiravanje (lov i dr.), stanje plime/oseke (za obalna staništa). Nakon obavljenog prebrojavanja na nekom području molimo Vas da i to evidentirate u tablici na gore navedenoj poveznici kako bi se izbjeglo dvostruko prebrojavanje.  Tijekom posljednjih mjeseci učestala je pojava visokopatogene influence među divljim pticama kako u Europi tako i u Hrvatskoj. Stoga vas molimo da tijekom prebrojavanja obratite veću pozornost na pojavu mrtvih i bolesnih vodenih ptica, ostalih ptica koje su uginule u blizini vodenih površna te pojavu masovnog ugibanja ptica u svim ostalim slučajevima. Ukoliko nađete iste molimo Vas da to prijavite dr.sc. Luki Jurinoviću iz Hrvatskog veterinarskog instituta na mobitel 0958147788 kako bi mogli organizirati da se dopreme u laboratorij Centra za peradarstvo u svrhu praćenja pojave ove bolesti.  Nakon prebrojavanja, ispunjene obrasce potrebno je dostaviti najkasnije do 15.02.2017. Molimo Vas da rezultate dostavite putem e-maila jednom od koordinatora: Goran Čižmešija, regionalni koordinator za sjevernu Hrvatsku gcizmesija@gmail.com 

Novi slučaj ptičje gripe kod pataka blizu Velike Gorice

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je u subotu, 14. siječnja, na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski u blizini Velike Gorice, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka, javilo je Ministarstvo poljoprivrede.Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede formira krizni stožer. Zaražena farma i valionica su zatvorene, a ugroženim područjem proglasit će se radijus od 3 kilometra od farme na kojem je virus potvrđen. U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti  ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 km. „Poduzimamo sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana. Naravno, vlasnike peradi ćemo obeštetiti kao i do sada“ - izjavio je ministar Tolušić te dodao da se „s influencom ptica na isti način bore i brojne druge zemlje u okruženju“. Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika. Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru. ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti Potištenost Nakostriješenost perja Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun Edem glave i vrata Cijanoza kreste i podbradnjaka Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.

Snijeg donio probleme: Na autocesti Goričan-Zagreb prekinut promet

Obilan snijeg donio je probleme na ceste diljem Hrvatske.Do nas stižu vijesti o klizavim kolnicima, te ako posljedica toga slijetanja s cesti u nekim mjestima u Međimurju. Zastoji su uglavnom na svim važnijim prometnim pravcima, jer je po kiši brzo napadao snijeg i izuzetno je klizavo. Ima i prometnih zastoja jer neki vozači nisu na aute stavili odgovarajuću zimsku opremu. Kako saznajemo u Međimurju je na terenu 13 ralica i čiste ceste. Na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba promet je prekinut, zbog prepriječenih teretnih vozila, javlja HAK nešto prije 16 sati. Zimski su uvjeti na autocesti A4 Goričan-Breznički Hum. Snijeg pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, povremeno u Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta. U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše, a zbog niskih temperatura (hladno tlo) moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.  Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama: - autocesta A4 Goričan-Breznički Hum; - DC2 GP Dubrava Križovljanska - Turčin (D3/D528) - Zamlaka (D530) - Ludbreg (D24) - Bolfan;  - DC3 GP Goričan - A4; čvor Goričan (A4) - Štefanec (D20) - Nedelišće (D209) - Nedelišće (D208) - Varaždin (g.ž.VŽ); - DC20 Štefanec (D3) - čvor Čakovec (A4) - Donja Dubrava; - DC20 Donja Dubrava (g.ž.ME) - Đelekovec - Koprivnica (D2);

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
-2°C / -2°C
18.01.2017.
02:53
-2 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

79 %

79 % / 80 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA